Cestovatelé objevili nový trend – couchsurfing

Pro ty, co slyší tento název poprvé, to možná zní jako nějaký sport, ale ve skutečnosti jde o spolek lidí, kteří dávají ostatním k dispozici svůj gauč na přespání. Neplatit za hotel v cizí zemi možná zní jako sen. Gaučové surfování to ale umožňuje více než půl miliónu lidem po celém světě.

www.couchsurfing.com

Za přespání v cizině nezaplatíte ani korunu

Projekt Couchsurfing je internetová služba nabízející ubytování. Celé to začalo v roce 2003. Vytvořila se sociální síť, která v současnosti zahrnuje přes 735 tisíc členů ve 232 zemích. Na webovkách si zkrátka najdete lokalitu, kam byste se rádi podívali, a pak najdete, kdo tam nabízí možnost přespání. Každý uživatel má svůj profil a na něm se dozvíte, jestli vám přímo nabízí gauč, nebo jen setkání u kafe či drinku ve svém městě. Nejlepší na tom všem je, že za ubytování nezaplatíte ani korunu. Jediné, čím tuto službu můžete oplatit, je také nabídnout ostatním gauč.

Gentlemansky nám tahali těžké batohy

Spousta lidí si nemůže vynachválit poznávání cizí země z jiného úhlu, mimo hotel a delegáta, který by vám řekl jen základní informace. Lidé totiž bývají přátelští a často vám jsou ochotní vyprávět o své zemi a kultuře mnohem víc, než byste se dočetli v obyčejném průvodci. „Přespat u místních je vždy nezapomenutelný zážitek,“ říká cestovatelka Lenka Prokopová, která už couchsurfing několikrát zkusila. Surfaři využívají možnosti poznat nové lidi, často očekávají, že si s nimi pokecáte a klidně vás vezmou na večeři nebo na prohlídku města. Záleží na ochotě a náladě konkrétního surfaře. „Někteří nás vyzvedli přímo na nádraží a gentlemansky tahali naše těžké batohy, jindy nám jen poslali adresu, ať si cestu k nim najdeme sami,“ vypráví Lenka o svých cestách do zahraničí.

Přátelé vám mohou zvýšit reference

Je to ale bezpečné? Ne. Nikdo vám nezaručí, jak to dopadne. Nikdy přesně nevíte, co se může stát. Tenhle server zkrátka funguje na vzájemné důvěře lidí. Na koho narazíte, to ale není zas až taková náhoda. Každý uživatel na profilu vyplní tolik osobních informací, kolik může a ještě tam často přidá fotky. Můžete-li totiž dotyčného lépe poznat, stane se důvěryhodnějším a samozřejmě i oblíbenějším. Surfaři si navíc píšou navzájem reference, takže na profilu najdete info, jak o hostitelích, tak to, co psala návštěva. Na webu je z bezpečnostních důvodů veškerá komunikace archivována, aby se případně dalo něco podezřelého dohledat. Také tam funguje systém přátel, takže když někdo někoho zná, může mu zvýšit reference. Členové se mohou nechat i ověřit pomocí zaslání příspěvku platební kartou, na které je jméno uživatele. Z těchto peněz projekt žije. Dál si můžete nechat zaslat dopis na uvedenou adresu – kód, který v dopisu přijde, zadáte na stránkách a hned je jasné, že jste si bydliště nevycucali z prstu.

Jestli se rozhodnete zapojit do projektu, jako to už udělalo hodně lidí před vámi, nezapomeňte, že tady nikdo nic nemusí. Když se vám hosté nebo hostitelé nebudou líbit, odejít můžete vždycky. A nebo si s nimi můžete užít spoustu legrace naprosto zadarmo.

www.couchsurfing.com

Zajímá vás konkrétní zážitek?

Povídali jsme si s Michaelem z Kalifornie, který cizí gauče střídá jako ponožky.

couchsurfing

Kde ses o couchsurfingu dozvěděl poprvé?

Osobně jsem se dozvěděl o couchsurfingu před pár lety od kamarádky v Berkeley. Ona a jeji spolubydlící se toho účastní už několik let, a pořád mají zajímavé historky. Rad se bavím s jejich hosty (s těmi couchsurfery) a občas s nimi jdu na prohlídku města.

Je to v USA běžná záležitost, kterou dělá skoro každý?

Couchsurfing.com není všeobecně známý, asi protože není (zatím) komerční a nedělá žádnou velkou reklamu.

Z jakého důvodu ses ty konkrétně rozhodl využít této služby? Chtěl si poznat nové lidi z různých zemí, nebo jsi prostě jen tak někomu nabídl gauč?

Chci cestovat co nejlevněji a seznámit se s novými a zajímavými lidmi, které bych jinak nikdy nepotkal.
Couchsurfing.com je veřejný prostor v pravém slova smyslu. Není závislý ani na státu ani na kapitálu, je to prostor, kde se lidé setkávají a baví se o společných záležitostech. Jeden den jsi host, druhý den jsi hostitel. Ukazuje, že na internetu nemusí jít jen o zisk, ale že médium může být základem skutečné nezávislé komunity.

Jak konkrétně jsi couchsurfing využil ty? Máš s tímto spojené nějaké zajímavé zážitky?

Často se mi lidé ozývají jen tak, kvůli společným zájmům. Věnuji se dějinám střední Evropy, a tak dostávám zprávy od Čechů a Němců cestujících po USA. Chtějí se setkat s Američanem, který se zajímá o jejich kulturu. Nedávno jsem byl pár nocí u vídeňského Čecha, inteligentního a hodně zajímavého člověka. Před tím jsem byl v Drážďanech, kde jsem strávil tři úžasné dny s německými studenty v Neustadtu. Nejhezčí a nejvzácnější zážitky jsou zdarma. Chce to jen důvěru a otevřenost.

Byly tvoje zkušenosti s couchsurfingem vždy jen pozitivní? Nemusí se třeba člověk bát, že se k němu nastěhuje úchyl, nebo nějaký nepříjemný člověk?

Moje zkušenosti s couchsurfingem jsou jen a jen pozitivní. Musíš se ale učit komunikovat i s neznámými lidmi. Hostitelův gauč není hotel a host není zákazník. Nejste staří kamarádi, ale něco mezi kamarády a neznámými. Musíš si zvyknout na to, že je to občas trošku trapný. Na profilu si ale můžeš vytvořit poměrně přesný dojem o tom, koho hostíš nebo ke komu jedeš. Díky doporučení bývalých hostů a hostitelů můžeš zjistit, jestli je ten člověk důvěryhodný. Nejlepší je ovšem vždycky cestovat s kamarádem a nabízet gauč lidem, kteří mají podobné zájmy a dobré osvědčení na profilu.

Komu bys couchsurfing doporučil? Je to pro všechny, cestovatele, dobrodruhy, nebo jen pro určitý typ lidí?

Doporučil bych couchsurfing všem.

Foto by Tereza Pešková

Podobné články