Ježiši, k čemu to je? Polsko se pyšní největší sochou Ježíše Krista na světě

Největší socha Ježíše Krista se již nenachází v brazilském Riu de Janeiro - tento primát si nedávno přivlastnili polští „pánbíčkáři.“ Slavnostní odhalení víc než padesát metrů vysokého spasitele proběhlo na konci listopadu v polském městě Swiebodzin a my tedy máme monstrózní sochu Ježíše Krista takřka za humny. O jejím svatém smyslu si však troufáme polemizovat...

 

Ježíši Kriste, ten ale vyrostl!

Ježíšek není jenom malinký, roztomilý chlapeček, kterého houpe panna Maria v náručí, jak je často vyobrazen na malbách a v kostelech. Jeho nejnámější podobizna donedávna shlížela s rozpaženou náručí z vrchu Corcovado na obyvatele nejznámějšího brazilského města – Ria de Janeiro. Nicméně polští příznivci katechismu se rozhodli navždy zanést do světových map a seznamů rekordů nenápadné město Swiebodzin. A výsledek? Povedlo se!

Není bohužel zcela jasné, kolik nový polský Kristus skutečně měří. Brazilský spasitel je vztyčen na osmimetrovém podstavci a dosahuje úctyhodné výšky 30 metrů. Polský spasitel je oproti jihoamerickému sokovi postaven na 16 metrovém kopci a i s podstavcem a nepostradatelnou korunou vyrostl 51 metrů vysoko. Některé zdroje ovšem uvádí cifru o 15 metrů nižší, další dokonce tvrdí, že pokud z polského Krista sundáte korunu, bude ho převyšovat socha Cristo de la Concordia v Bolívii.

Bolívijský konkurent

 

Bazén, supermarket a Kristus

Když jeřáb s konečnou platnosti posadil Kristovi betonovou hlavu na ramena, mnozí si klepali na čelo. Původně šlo jen o nevinný nápad polského faráře Sylwestera Zawadzkého postavit běžnou Kristovu podobiznu. Nakonec však usoudil, že do města Swiebodzin, které oplývá ani ne dvaceti tisíci obyvateli a největší zdejší vymožeností je bazén a supermarket, se mohutný přírůstek hodí. Sami si můžete položit otázku, zda se jedná o prospěšně investované miliony zlotých v zemi, která má infrastrukturu snad ještě pochybnější kvality než Česko.

Podnikatelé ze Swiebonzinu si ovšem mnou ruce. Díky Kristově soše očekávají mohutný příliv turistů a prudký nárůst cestovního ruchu. Pravděpodobně očekávají, že megalomanský monument přiláká stovky poutníků, kteří se sem po rozbitých polských silnicích potáhnou z celého světa. Koneckonců proč ne? Však za sochou Buddhy na ostrově Lantau utopeném nedaleko Hong Kongu, jsou poutníci ochotni přeplout Čínské moře div ne na voru.

 

Čím vyšší socha, tím větší víra?

Zákonem přímé úměry se neřídí jen matematické principy. Swiebodzinští faráři se nechali slyšet, že velikost (až velikášství) sochy není ničím jiným než jasným důkazem ohromné víry v Ježíše Krista. Ve věřícím Polsku je přece do pavučiny víry zapleteno kolem devadesáti procent obyvatel. Starostu města Swiebodzin Zbigniew Szumski nápad očividně také nadchl: „Kdybychom tu otevřeli nějaké závodiště nebo golfové hřiště, přijížděli by turisté jenom v sezóně. Nicméně sezóna na Krista bude po celý rok,“ dodal s nepopiratelným podtónem nesmírné lásky ke křesťanské víře.

Dodejme, že prostorově výrazné zobrazení Krista je životně důležité nejenom pro naše severovýchodní sousedy – mraky roztroušených soch Kristových můžete zřít po celé Evropě. Například Kristus lisabonský vám ze své podobizny dovolí zřít nejdelší most v Evropě pojmenovaný podle mořeplavce Vaska de Gama.

Za zmínku stojí i Michelangelův výtvor Ježíše, který si můžete osahat v římském kostele Santa Maria Sopra. A pro fajnšmekry mohu doporučit návštěvu stránek Oblékni si svého Krista, které údajně zvedly mnoho katolíků ze židlí…

 

Foto: Reflex.cz, Wikipedia.org

Podobné články