Surrealismus á la René Magritte

Pokud jste se již nabažili svátečního odpočinku, protáhněte kosti návštěvou vídeňské galerie Albertina. Ta vás seznámí se životem a dílem jednoho z nejslavnějších surrealistů René Magrittem.

René Magritte namaloval své první surrealistické dílo v roce 1926 (Ztracený žokej), nikdy však nebyl zcela typickým členem této skupiny vyhnuté reality. Odmítal jednu z hlavních myšlenek – inspiraci ve snech a podvědomí. Vytvářel díla podle reality, jen v neobyčejných a nečekaných situacích. Považoval se za zcela objektivního a vizuálního.

 Osobní hodnoty

Paradoxně však bylo jeho podvědomí ovlivněno tragickým zážitkem z mládí. Byl přítomen u nalezení jeho utonulé matky, která spáchala sebevraždu. Pohled na mokrou košili přetaženou přes její hlavu se pravděpodobně silně otiskl v jeho mysli a později tento zážitek vyplaval na povrch prostřednictvím malířova štětce. (např. obraz Milenci)

.Milenci

Albertina tuto výstavu, představující na 150 prací, nepřipravila jen tak náhodou. Kromě faktu, že chce široké veřejnosti přiblížit takto výrazného umělce, snaží se skrze jeho díla poukázat na dnešní dobu plnou nejistot, dobu, která je tak trochu naruby.

 

Těšte se tedy na obrazy i koláže pocházející ze všech fází jeho umělecké kariéry. Vše je doprovázeno množstvím fotografií a dokumentárními filmy. A pokud se vám ještě nechce opouštět vánoční teplo domova, nebojte, výstava potrvá až do 26. února 2012.

 Děti noci

 

Foto: archiv Albertina

 

 

 

Albertina

http://www.albertina.at

otevírací doba: denně 10,00 – 18,00 / středa 10,00 – 21,00

vstupné: dospělí  € 11,00 / studenti € 8,00

Podobné články

Herci malých rolí

Klasik kdysi řekl, že není malých rolí, pouze malých herců. Ony ale malé role jsou. A mají své česk...