Barevná typologie

Jaro, léto, podzim, zima, střídá se pro toho, kdo to tak vnímá.

Slyšely už jste o barevné typologii? A víte, jaké jste roční období? Nosíte správné barvy oblečení? A věříte vůbec na barevnou typologii? A máte někdy pocit, že jedna konkrétní barva vám opravdu sluší a rozzáří vás? Nebo si barevně nosíte, co chcete?

Barevná typologie je taková lehce vědecky pojatá móda. Barevná typologie věří na to, že každý patří do jedné z barevných skupin a podle toho, do které skupiny patříte, takové barvy byste měly nosit na oblečení, na vlasech, v líčení. Barevné skupiny jsou čtyři: jaro, léto, podzim, zima. Přitom jaro a podzim jsou barevně teplé, léto a zima jsou barevně studené. A dále jaro a léto jsou barevně tlumené a podzim se zimou jsou barevně konstrastní. Máte v tom už jasno? Asi ne, takže není nic lepšího než názorné příklady.

Jaro - teplé a bez kontrastů. Foto: Caroline Renouard of Pixiel Association, Petr Novák, Wikipedia.

Jaro je teplý a tlumený typ. Typickou představitelkou jara je např. Aňa Geislerová. Světlá pleť, pihy, světlé oči, teplý odstín světlých vlasů. Pleť je většinou lehce nazlátlá, pihy jsou tmavší, rezavé nebo do hněda. Oči jsou světlé a většinou výrazně barevně zářivé, modré, tyrkysové, zlatě hnědé. Barva vlasů je blond s teplým tónem, případně nazrzlá. Těmto typům sluší teplé barvy navzájem ladící, velké kontrasty barev (např. černá – bílá) nejsou vhodné.

Léto - studené a bez kontrastů. Foto: lukeford.net, gdcgraphics.

Léto je tlumený studený barevný typ. Pokud je tento barevný typ něčím nápadný, pak je to jeho nenápadnost. Barvy pleti, vlasů a očí jsou tlumené, postrádají určitý barevný náboj. Odstín vlasů je nejčastější tzv. myší šeď, dále pak světle hnědé a tmavě blond odstíny se studenými odlesky (tedy žádné dozrzava), v dětství je tento typ často blond. Oči modré, šedivé, spíše světlé. Pokud je léto pihaté, tak jsou pihy spíše šedivé až šedohnědé. Typickou představitelkou je např. Jennifer Aniston, takový typ té milé holky od vedle. Létu nejvíce sluší studené barvy bez kontrastů, nejlépe pastelové odstíny.

Podzim - teplý a kontrastní. Foto: David Shankbone, Kirk Weaver.

Podzim je teplý kontrastní typ. Nevýraznějším znakem podzimu jsou většinou vlasy, které jsou rudé, zástupkyní podzimu je např. Marcia Cross ze Zoufalých manželek. Taky vždycky obdivujete, jak jí to v televizi sluší ve výrazných barvách a v zelených odstínech? Tak to je poznávací znamení podzimu. Pleť je nazlátlá a světlá, často se velmi špatně opaluje, Vlasy jsou zpravidla ve všech možných odstínech zrzavé nebo hnědé s červenými odlesky. Oči jsou stejně jako u jarního typu zářivé, většinou modré, zelené, ocelové nebo hnědé se zlatými odlesky. Tomuto typu sluší syté výrazné barvy s teplými tóny.

Zima - studená a kontrastní. Foto: Gage Skidmore, Mireille Ampilhac.

Zima je kontrastní studený typ ale Sněhurka. Tmavé vlasy, černé, hnědé, tmavé oči, většinou čokoládově hnědé nebo výrazně studeně modré a k tomu alabastrově bílá pleť. Typickou zimou je např. Anne Hathaway. Nebo tedy potom ta Sněhurka. Tento typ vynikne nejlépe v sytých studených barvách a výrazných kontrastech, takže se nemusí bát ani výrazné černo-bílé kombinace.

Možná jste se v těch typech ještě nenašly… Takže jak na to? Postavte se před zrcadlo na místo, kde je co nejméně barevných ploch (bílá stěna to jistí), důkladně si prohlédněte odstín své pleti, vlasů a očí. Jsou teplé? Studené? Máte v obličeji kontrastní barvy? Můžete vyzkoušet i metodu barevných šátků, postupně přiládejte k obličeji jednobarevné šátky (nebo cokoliv, co máte zrovna po ruce) a ta barva, která vám jakoby rozsvítí obličej, tak to je ta vaše… a podle toho, zda je teplá – studená a výrazná – nevýrazná, poznáte i svůj barevný typ.

Nebo zkuste štěstí… Víte o tom, že většina obyvatel středoevropského prostoru je léto? Takže se považujte za léto, dokud vás něco nepřesvědčí o opaku. Skvělým zdrojem a návodem pro vlastní barevnou typologii je i internet. Slovenský blog Supervizáž.net je nepřekonatelným pomocníkem, projděte si starší články o barevných typech (na blogu je rozlišováno dokonce více typů, např. zima kontrastní, tmavá nebo chladná) a třeba se někde poznáte. Můžete se taky objednat na odbornou konzultaci s vizážistou a barevný typ si nechat určit.

A je pravdou, že spousta lidí intuitivně sahá pro barvy, které se automaticky hodí k jejich barevnému typu. Takže se jen můžete spolehnout na svou intuici a třeba to prostě vyjde. Nebo už snad dávno víte, jaký jste barevný typ?

Foto: Wikipedia, redakce

Podobné články