Filmový festival Mezipatra láká na desítky filmů i známé tváře

V Praze ve čtvrtek startuje 13. ročník queer festivalu Mezipatra.

Zde bude trvat sedm dní a poté se na osm dní přesune do Brna. Letošním tématem je moc, manipulace a šílenství. Mezipatra nabídnou přes sto filmů s gay, lesbickou, trans a queer tematikou. Mužete se těšit na snímky celovečerní, dokumentární i krátkometrážní.

Za zmínku stojí například americká nezávislá komedie Můj nejlepší den, film pojednávající o změně pohlaví Laurence Anyways či melodrama o břišních tanečnících Zenne, které je natočeno podle skutečné události.

Laurence Anyways.

Mezi hosty festivalu nebudou chybět ani samotní režiséři promítaných titulů. Například své snímky Místy oblačno a Zahrada k pověšení přijede představit režisér Thom Fitzgerald.

Pestrý výběr bude také z dokumentů – brněnská část festivalu nabídne šest celovečerních, mezi nimiž bude například dokument Říkejte mi Kuchu, který dokumentuje situaci homosexuálů v Ugandě. K vidění bude také dokument o AIDS – Jak přežít mor nebo Tohle je „Láska v akci“ o převýchovných církevních táborech pro homosexuály. Uvedeny budou také dva bloky krátkometrážních dokumentů.

Z dokumentu Říkejte mi Kuchu.

Brněnská Mezipatra nabízí také jednu specialitu – neobvyklý zážitek ve formě tajné projekce Film in the closet, která proběhne v atomovém krytu. Co je na tom tajného? Do poslední chvíle nebudete vědět, na jaký film vlastně jdete.

Mezipatra nabízí také bohatý doprovodný program. Kromě filmů jsou pořádány besedy, divadla, výstavy či tematické party. Více se dozvíte na stránkách festivalu. Vstupenka na jeden film stojí 100 korun, můžete si ale zakoupit permanentku na sedm filmů za 490 korun.

Plakát na Mezipatra.

Foto: Mezipatra.cz

Podobné články

Herci malých rolí

Klasik kdysi řekl, že není malých rolí, pouze malých herců. Ony ale malé role jsou. A mají své česk...