Valentýnská vyznání jinak

Historická fakta a nové trendy ...

Love tattoos.

Svátek svatého Valentýna získal svou současnou podobu ve Spojených státech amerických, odkud se rozšířil téměř do celého světa. Zatímco v USA je to nejvíce oslavovaný svátek hned po Vánocích, u nás si cestičku k našim srdcím teprve hledá. Především čeští muži tento proces velmi rádi brzdí. Naopak obchodníci jsou z něj nadšení. Zkusím Vám ukázat způsob, jak netrápit naše polovičky, zklamat obchodníky a přeci jen získat důvěryhodné vyznání.

Love tattoos.

Nejdříve ale kapka historie – původ Valentýnských přání a dárků

O vzniku dne svatého Valentýna kolují mnohé legendy. Těžko říct, která je ta pravá (pokud vůbec nějaká je).

Love tattoos.

Zamilovaný oddávající

Přesuneme se do doby krutého císaře Klaudia II. Klaudius byl ambiciózním panovníkem, proto si budoval silnou armádu – obrovské masy vojáků. Tím se mohl stát každý svobodný muž, ale těch se do jeho armády moc nehlásilo. Klaudius předpokládal, že muži dávají přednost lásce a rodinám. Rozhodl se tedy každé manželství předem povolovat a většinu jich zakázal. Valentýn byl v té době knězem a rozhodl se nedodržovat nesmyslný zákon a dál oddával mladé zamilované páry. Jedné noci pak císařovi vojáci vtrhli do kostela a Valentýna uvrhli do vězení. U jeho oken a dveří se začali shromažďovat dopisy a drobné dárečky od těch, kterým pomohl, nebo se pomoci chystal. Valentýn se zamiloval do dcery svého žalářníka a v den jeho popravy, tedy 14. února ji zanechal dopis, ve kterém se jí vyznává ze své lásky a podepsal jej „Od Tvého Valentýna“.

Love tattoos.

Luprecalia – loterie pro muže

Předchůdcem svátku sv. Valentýna byl svátek Luprecalia, který pochází ze starověkého Říma. Z dnešního pohledu měl velmi zajímavou podobu. Mladé dívky umístily v předvečer svátku do urny lásky lísteček, na kterém bylo napsáno jejich jméno. Další den si každý mladý muž vylosoval jednu dívku, která se na jeden rok stala jeho.

Love tattoos.

Svátek všech zamilovaných

Oslavy kněze Valentýna po čase splynuly s oslavami svátku Luprecalia, což dalo vzniknout jednomu svátku – Svátku zamilovaných.

Love tattoos.

Symbol věrné a neutuchající lásky

Jiná legenda ze starého Říma již není tak romantická. Zde je Valentýn ztvárňován jako velmi ctnostný, počestný a moudrý člověk. Obdivoval ho i císař, se kterým vedli spor o pověrách nazývaných křesťanství. Císař nakázal městskému prefektu Astoriovi, aby na Valentýna dohlížel. Ten, aby byl pod neustálou kontrolou, si vzal Valentýna k sobě domů. Astorius měl krásnou a nevidomou dceru. Požádal Valentýna, aby se za ni modlil, konkrétně tedy za její zrak. Ten tak učinil. Věřil v sílu svých modliteb a dívku si zamiloval. Zázrak se opravdu stal a dívka opět spatřila světlo světa. O zázračném uzdravení si povídal celý Řím. Pohané odmítli věřit v zázrak a vtrhli do domu prefekta, Valentýna odvedli a za městem mu utnuli hlavu. Navzdory trpkému osudu se stal Valentýn symbolem věrných a neutuchající lásky.

Love tattoos.

Jak Valentýn hranice přešel

O připomenutí a rozšíření této tradice se na počátku 20. století zasloužil americký výrobce vánočních přáníček Walter Scott, při své snaze přijít na nápad, který by odvrátil bankrot jeho malé firmy, jenž mu hrozil. Byla to skutečně trefa do černého, což ostatně dokazuje i současná obliba a oslavy sv. Valentýna.

Love tatttoos.

Zpět do současnosti – přáníčka trochu jinak

Papírových přáníček a drobných dárečků ovšem můžeme poslat nespočet a nemusíme je myslet ani vážně. Tím opravdovým vyznáním je přáníčko vytetované a zvěčněné na těle po celý život! Tetování jsou skvělou cestou, jak vyjádřit své pocity, city, vyznání, touhy, ale třeba i zklamání a zradu.

Love tattoos.

Může to klapnou, ale nemusí

Láska vám může vydržet celý život, ale i nemusí, proto je třeba velmi dobře předem zvážit, jaký motiv si nechat udělat. Právě díky trvalosti je třeba o tom více přemýšlet. Přeci jen se nejedná o nákup kytky, bonboniéry ani pozvání na večeři. Přesto právě v této trvalosti se skrývá ono kouzlo a  romantičnoV případě dobře vymyšlené kérky může být vyznání opravdu krásné. Je ovšem třeba myslet na následky v případě rozchodu. Teď můžete být zamilovaní a šťastní, ale to se může lehce změnit. Myslete tedy na to, zda bude symbol dávat smysl i sám o sobě nebo v případě doplňujících se tetování, zda půjde alespoň dodělat tak, aby ho později, až bude druhá polovina chodit sama po světě, smysl dával.

Love tattoos.

Tattoo rings

Všichni jistě znáte snubní prsteny. Kroužky lásky, které by dva lidé měli neustále nosit na svých prsteníčcích, a demonstrovat tak světu i sobě, že nejsou sami. V poslední době se rozmohly tzv. tattoo rings. Dva lidé místo dokazování si lásky vysokou cenou snubních prstenů a velikostí briliantu udělají ten krok, že si kroužky nechají vytetovat. Dalším pozitivem je fakt, že se chlapi nemohou vymlouvat, že je prsteny škrtí nebo jim vadí při práci či jiných úkonech a tak je musí přeci sundat.

Love tattoos.

Puzzle

Značí hravost – dva dílečky dokonale zapadající do sebe. Přesně jako vy dva!

Love tattoos.

Klíč k jedinému zámku

Malý klíček a zámeček je velmi romantické vyjádření. Jediný klíček k jedinému zámečku. Značí věrnost i oddanost.

Love tattoos.

Má polovina – Tvá polovina

Jak napovídá již název, jedná se o důmyslnější způsob vyjádření. Každý má na svém těle část obrázku či ornamentu a kompletní je pouze pokud jste spolu – stejně jako vy! Pokud by vám vztah přeci jen nevyšel, obrázek by měl dávat smysl i sám o sobě, nebo mít nějaký prostor k tomu ho dokončit i na svém vlastním těle.

Love tattoos.

Jména, iniciály a data výročí

Proč ne, pokud je to vaše volba. Ovšem v případě rozchodu se může jednat o velmi bolestivou záležitost. A to jak fyzicky, tak i po citové stránce. Samo odstranění je velice složité, drahé, bolestivé a také nedokonalé. Po rozchodu vám bude neustále připomínat bývalého partnera či partnerku. A ti následující k tomu nemusí být zrovna tolerantní.

Love tattoos.

Hledat si po celý život partnery se stejným jménem také není jistě to pravé, a pokud ho přeci jen najdete, asi se mu to stejně nebude líbit. Volila bych raději kreativnější cesty vyznání, které budou pro vás mít význam i po rozchodu. Je rozdíl podívat se na tetováž a vidět nějaký symbol, který vám připomene část života, oživí vzpomínky, nebo se podívat na tetováž a vidět konkrétní jméno.

Love tattoos.

Takže milujte se, tetujte se, a pokud to nestihnete na sv. Valentýna, na českého prvního Máje to jistě doženete!

 

Foto: Michaela Beznosková, YouTube.com, Facebook.com

Podobné články

Herci malých rolí

Klasik kdysi řekl, že není malých rolí, pouze malých herců. Ony ale malé role jsou. A mají své česk...