Mám si vzít rok volna od školy?

Ničí vás ranní vstávání, nemůžete se donutit chodit na přednášky a vaše motivace je na nule? Pak by vám možná prospělo dát si na nějakou dobu pauzu.

Možná patříte mezi ty, kteří jsou vysokou školou tak trochu zklamaní a nenachází motivaci ke studiu. A co takhle vzít si rok volna? Můžete vyjet do zahraničí, vyzkoušet si práci dobrovolníka a vrátit se s novými zážitky a s jasnější představou o smyslu studia a práce. Rok volna v průběhu studia – tzv. gap year, vám umožní ujasnit si, co vlastně v životě chcete dělat, získat cenné pracovní zkušenosti, přiložit pomocnou ruku k dobré věci a v neposlední řadě cestovat. Nelze ale vyloučit ani to, že vás podobná zkušenost ovlivní natolik, že se po návratu domů rozhodnete pro změnu oboru.

Představa roku stráveného v zahraničí láká snad každého, ale spousta mladých lidí od ní upustí z obavy o finanční zajištění tak dlouhého pobytu. Přitom ale existuje množství agentur a neziskových organizací, které zprostředkovávají práci pro dobrovolníky. Odměnou za práci budete mít zajištěno ubytování a stravu a někdy vám uhradí i letenku, takže počáteční investice není velká. V nabídce nejčastěji figuruje výuka angličtiny, ošetřování ohrožených zvířat, pomoc sirotkům nebo stavba škol v zemích jako je Čína, Kostarika či Kambodža. Další možností je pracovat půl roku doma a vydělat si tak potřebné peníze na dalšího půl roku cestování.

Tato zkušenost ale rozhodně není vhodná pro ty, kteří se nedokáží vzdát pohodlí domova. Připravte se také, že po návratu nebude vůbec snadné znovu si zvykat na školní rozvrh. Možná si říkáte, že po roce plném nevšedních zážitků se vám už ani nebude chtít zpátky do školy. Pravdou je spíš opak – dodá vám to novou energii a rozvine vaše skryté ambice. Pro ty, kteří se přece jen odváží, bývá rok dobrovolnictví v jedné z rozvojových zemí neskutečně obohacující zkušeností. Největší odměnou je přitom osobní zadostiučinění a pocit, že jste dokázali něco užitečného.Rok volna je skvělou příložitostí k cestování a studiu nových věcí.

Lauren Clark se rozhodla na rok opustit školní lavice před nástupem na vysokou školu, neboť se na ni necítila připravená. S pomocí agentury si naplánovala půlroční pobyt v Ghaně a následně tříměsíční studium dějin uměníBenátkách. To ale ještě nevěděla, nakolik ji pomoc vesničanům v Ghaně změní. Učila angličtinu a matematiku na místní základní škole a také pomohla postavit knihovnu. Od svých přátel v USA získala na příspěvcích dostatek peněz na nákup stavebních materiálů i vybavení knihovny a spolu s dalšími studenty, kteří se projektu účastnili, zorganizovala stavbu a nakoupila knihy. „Byla to pro mě zatím největší emoční, duševní a fyzická výzva, jaké jsem kdy čelila. Ale právě proto byla také nejvíc naplňující,“ říká Lauren.

Následné studium v Benátkách ji bavilo a byla za tu příležitost vděčná, ale nebyla do toho tak zabraná jako do práce v Ghaně. Po návratu domů věděla, že se chce věnovat rozvojovým studiím, a proto se přihlásila na bakalářský obor ekonomie a mezinárodní vztahy. „Samozřejmě, že je dobré mít kariéru naplánovanou, ale pokud vás potká něco výjimečného, měli byste se chopit příležitosti. Tak jako jsem to učinila já, když jsem si vzala rok volna od školy,“ říká Lauren.

 

Myslíte si, že je to dobrý nápad, odejít na rok ze školy, vzít si čas na rozmyšlenou a mezitím si vyzkoušet něco nového? Podělte se o svůj názor na našem Facebooku!

 

Foto: Wikimedia Commons/Elizabeth Merriam, Alma Pater

Podobné články