Co znamená slovo queer?

Jsem sám sebou, jsem prostě queer!

Dlouho jsem uvažovala, co vlastně slovo queer znamená a co označuje. Nenapadlo mě nic lepšího, než si slovo přeložit. Queer = divný. Ano, divný. Svým způsobem  každý jsme divný, tudíž queer. Pokusím se na to podívat ze dvou různých stran. První strana je ta, co říká společnost – všeobecně zarytá definice. Druhou stranu představuje já a můj pohled.

Společnost

Člověk ve společnosti.

Nejjednodušší možnou variantou bylo  googlit. Prostě a jednoduše jsem do googlu zadala slovo queer. První se mi zobrazila Wikipedie s „krásnou“ definicí: „Queer je zastřešující výraz pro seskupení sexuálních menšin a také popis vznikajícího teoretického modelu, který se vyvinul z tradičních lesbických a gay studií, popisující sexuální orientaci, genderové identity nebo genderové vyjádření, které neodpovídá heteronormativní společnosti.“ Dále jsem se také dočetla, že queer lidé jsou jedinci, kteří se cítí být utlačováni heteronormativní většinou. (smích)  

Při dalším hledání jsem našla i historii slova queer. Velice zajímavé čtení. Ale o to se s vámi podělím v jiném článku.

Četla jsem dál a dál, do pozdních nočních hodin jsem surfovala na netu. Všude se psalo víceméně to samé jako na Wikipedii. Akorát jinak přeformulovaná slova a věty.

Nejvíce mě zaujala tato slova: „Queer je v podstatě cokoliv, co není zahrnuto mezi normální, všeobecně uznávané.“ A to mě přivedlo k mému pohledu a celkově k vnímání slova queer.

Jak to vidím já

Můj názor je ten, že queer je každý. Jen letmý náhled do historie. Všichni ti, kteří zanechali v našich dějinách stopu, museli být jiní, na tu dobu divní, a hlavně sví. Kleopatra, Ježíš, Mistr Jan Hus, Vincent van Gogh, Marie Sklodowská atd. Osobností je opravdu mnoho. Když se podívám na dnešní svět, tak i Putin je queer.

Můj pohled.

Zkusme také zabrousit do sociálních sfér. Heterosexuální pár, který má dítě, ale nemá na něj čas a v nejhorším případě ho i mučí. Homosexuální pár, který si přeje mít dítě a obětoval by pro něj veškerý svůj čas a lásku, ale politika mu to nedovolí. Co je společensky více queer? Položte si tuto otázku…

Mohla bych uvést mnoho jiných příkladů, ale je jen na vašem uvážení, jak uchopíte slovo queer.

 

Pro mě je queer člověk ten, který je sám sebou a svůj.

 

O svůj názor se můžete podělit na našem Facebooku

 

Foto: Pixabay.com

Podobné články