Handicapem vzdělávání ani práce nekončí

Ochrnula a prodělala desítky operací, i přesto se stala úspěšnou manažerkou a organizátorkou.

Od narození trpí artrogrypózou a i tak si dokázal vybudovat kariéru obchodního manažera. Až se zase někdy nebudete v práci cítit dobře, úkoly se vám budou zdát příliš složité, budete unavení a bez energie, vzpomeňte si na ty, kteří musí kromě únavy a ospalosti každodenně žít i se svým handicapem. Překonali těžké nemoci a bolest, bariéry i předsudky ve společnosti a svým odhodláním a pílí si vybojovali své místo. Inspirujte se!

S paní Marcelou Václavkovou Konrádovou si život zahrává již od dětství. Do jejích 18 let podstoupila několik operací pohybového ústrojí, bojovala s nádorem v holenní kosti a po již tak velmi náročném období pro ni nastal další zlom – ochrnutí. Dnes je jí 35 let. Díky více než 20 těžkým nemocem má za sebou 23 operací a musí každodenně žít s nálepkou handicapovaná. To je však pouze jedna její stránka.

Marcela Václavková Konrádová je totiž také doktorkou filozofie, certifikovanou manažerkou, mediátorkou, magistrou sociální pedagogiky, bakalářkou sociální práce, spisovatelkou, zakladatelkou slovenského občanského sdružení „Prístav nádeje“, organizátorkou veřejně prospěšných projektů, kurzů, workshopů a inspirující ženou, která věnuje své schopnosti, energii a čas na pomoc zdravotně postižením. Její těžký životní úděl ji neporazil. Naopak svými úspěchy dokazuje, že s pevnou vůlí, touhou se vzdělávat, osobnostně se rozvíjet a zdokonalovat může člověk dojít tam, kam chce.

Štěpán Mika, Stanislav Vadura a Klára Sovová.

„Věřím, že zastavení mě nikam nedovede, a že jediným postižením v mém životě může být nesprávný přístup. Investice do vzdělání je něco, co člověku zůstává, díky čemu dokáže získat nový rozměr “vidění“, následně se tak otevřít novým možnostem a v neposlední řadě, tak i pomoci druhým,“ říká PhDr. Marcela Václavková Konrádová, cert. Mgmt., která se stala jednou ze čtyř vybraných studentů stipendijního MBA programu na institutu CEMI.

Je to boj s nemocí i s předsudky

Podobný zdravotně komplikovaný příběh, který doprovází obrovská síla osobnosti, má Bc. Stanislav Vaďura. Hrdý a šťastný manžel, otec, absolvent vysoké školy a úspěšný obchodní manažer, který však první roky svého života trávil po nemocnicích a rehabilitačních zařízeních. Krátce po narození mu totiž diagnostikovali onemocnění Arthrogryphosis congenita multiplex.

„Mezi dětmi s podobným postižením, ale s berlemi či na vozíku, jsem si uvědomil touhu a potřebu vzdorovat osudu a své diagnóze v propouštěcí zprávě, která zněla: výrazný tělesný funkční handicap trvalého rázu,“ popisuje další stipendista institutu CEMI Bc. Stanislav Vaďura.

Marcela Václavková Konrádová a Stanislav Vadura.

A od myšlenky došlo k činům. Vystudoval gymnázium, pokračoval v nástavbovém studiu ekonomiky a informatiky, cestoval, zdokonaloval se v angličtině, absolvoval vysokou školu a postupně se vypracoval na account manažera v oblasti prodeje IT projektů, kde působí již více než 15 let. Cesta to však nebyla vždy nejsnadnější. A mnohdy těžším bojem bylo překonat nastavená dogmata ve společnosti než samotné zdravotní problémy.

„Během pracovního pohovoru jsem musel porazit nejenom ostatní kandidáty, ale především počáteční nedůvěru a mnohdy i předsudky pramenící z toho, že handicapovaní lidé přece stěží mohou působit na manažerských pozicích,“ dodává Stanislav Vaďura.

Přístup obou zmíněných stipendistů k životu, práci či vzdělávání by nás ostatní měl inspirovat. V každém momentu života vidí nové možnosti a perspektivy, příležitosti k sebezdokonalování, osobnímu rozvoji a profesnímu růstu. Institut CEMI se tak díky poskytnutým stipendiím snaží podpořit cílevědomé handicapované zájemce o profesní online MBA či LLM studium, kteří tak své nově nabyté znalosti v oblasti managementu využijí ku prospěchu svému a hlavně ostatních.

 

Foto: All media4U

Podobné články