Noc literatury oživí univerzitní kampus

Vědecká knihovna Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem se zapojí do již desátého ročníku celoevropské akce Noc literatury.

Ambicí projektu je představovat návštěvníkům současnou evropskou literaturu netradičním způsobem a zároveň oživit město Ústí nad Labem přitažlivou akcí. Na dvou místech v kampusu UJEP budou během jednoho večera číst známé osobnosti poutavé ukázky z evropské literatury.

Noc literatury se na UJEP uskuteční ve středu 11. května od 18:00–20:00 h. Návštěvníci se mohou těšit na spojení zajímavého textu, neobvyklého místa a originální prezentace v podání známých ústeckých tváří.

Noc literatury.

Noc literatury zahájí energetické a stále pozitivně naladěné umělecké trio Směj se. Tvoří ho tři mladé středoškolačky – Barbora Ziková, Markéta Petříčková a Eliška Andělová, které nebaví ústecké smutné šedé ulice, a proto se je snaží různými způsoby rozveselit. Za svoje aktivity získaly v minulosti i ocenění ve středoškolské kategorii ceny Gratias Tibi pozitivně hodnotící mladé lidi za jejich občanskou aktivitu. Děvčata budou předčítat od 18:00 h ve vstupní hale Vědecké knihovny tři úryvky z rakouské, finské a švédské literatury.

Následně se účastníci akce přemístí do Univerzitní kaple UJEP, kde bude od 19:15 h předčítat člen improvizačního tria IMPRA, Ondřej Král. Toto improvizační divadlo je známo v Ústí nad Labem díky svým divadelním představení bez scénáře, tématu a přípravy. Ondřej Král v rámci Noci literatury doplní evropskou tvorbu večera třemi úryvky z polské, irské a francouzské literatury

 

Foto: TZ

Podobné články