5 nepřekonatelných výhod analogu

Přestože žijeme v digitální době, analog stále existuje – a je pořád stejně bezvadný.

Mnoho z vás už si jistě ani nevzpomene na dobu před tím, než trh ovládla vlna digitálních fotoaparátů. Většina lidí při vybírání fotoaparátu nad jinou alternativou ani nepřemýšlí. Stále se však najdou nadšenci, kteří nedají dopustit na starou dobrou analogovou fotografii. Dokonce i taková hvězda jako Lana Del Rey svými videoklipy vyjadřuje lásku analogické „klasice“. A není se čemu divit – kdejaký profesionál by potvrdil, že analogové a digitální fotografie se nedají srovnávat. Ale my se o to přesto pokusíme! Co milovníky fotek tak táhne k analogu?

Nad snímky nemusíte přemýšlet

Digitální fotoaparát, ve kterém se snadno dostanete ke svým fotkám a dokonce je můžete lehce upravovat, lidem často vnucuje touhu po estetické a technické dokonalosti. S analogem vás ale nic takového nečeká. Zachytí kouzlo okamžiku a i nedokonalá fotka je nakonec svým způsobem krásná.

S analogem si nezapomenutelné momenty uchováte navždy.

Fotografie si sami vyvoláte

Věřte, že takové vyvolávání fotek v temné komoře je úchvatná záležitost. Většina z vás to zná asi jen z filmů, ale alespoň jednou by si takové „samovyvolání“ měl vyzkoušet každý amatérský i profesionální fotograf.

Analog sbližuje

Jak kdysi v rozhovoru pro StudentPoint uvedl jeden ze zakladatelů pražského obchodu, půjčovny, výstavního a multifunkčního prostoru zaměřeného na analogové foťáky, místní komunita analogových nadšenců se stále zvětšuje. Setkává se na nejrůznějších výstavách nebo workshopech o lomo fotografii. Vždy je skvělé, když svůj koníček s někým sdílíte.

Stisknete a máte snímek

Analogy existují také v instantní verzi! Jsou tak trochu kouzelné – stisknete jejich spoušť a po pár sekundách v ruce držíte hotový snímek. Instantních fotoaparátů existuje nepřeberné množství a stále se vyrábí další – jedním z nejnovějších je například InstantFlex TL70 a naopak nejstarším je klasický Polaroid, který není žádnému fotografovi cizí.

Analog je retro

Staré trendy se dnes stále častěji vracejí do módy. Jinak tomu není ani v případě analogových foťáků, které svádí kouzelnou atmosférou fotografií i jejich nenapodobitelnou kvalitou.

Analogy však nejsou jen pro hipstery. Jejich kouzlu může podlehnout i obyčejný smrtelník. Stačí, když nepostrádá nadšení pro fotografii.

Foto: Pexels.com

Podobné články

Herci malých rolí

Klasik kdysi řekl, že není malých rolí, pouze malých herců. Ony ale malé role jsou. A mají své česk...