Kapely, které se rozpadly příliš brzy

Všechny tyto kapely měly obrovský potenciál a zcela jistě by vyprodávaly koncerty ještě dnes. Pokud by se tedy nerozpadly.

The White Stripes 

Kapela, která byla atypická vzezřením, hudbou, ale i počtem členů. The White Stripes spolu hráli deset let a i přes to, že na to vše byli jen dva, podařilo se jim do hudební historie vrýt velký bílý pruh. Kariéru začínají v americkém Detroitu s debutovým singlem Let’s Shake Hands. Následuje mnoho dalších skvělých alb, ve kterých duo dalo najevo svou drsnost a rebelství, jako tomu bylo na desceThe White Stripes. Ale i svou něžnou povahu a vnitřní klid, projevující se v albu Get Behind Me Satan, kde se spíše než rock, prosazují prvky z country, které je srdeční záležitostí zejména zpěváka a kytaristy kapely, Jacka Whitea. Ten se na svou sólovou country rockovou dráhu vydal po roce 2011, kdy White Stripes oficiálně oznamují konečnou. Důvodem jsou prý záchvaty paniky a strachu, kterými trpěla Jackova souputnice Meg Whitová. Kvůli jejím psychickým problémům musí tak kapela v roce 2007 zrušit americké turné. Tou dobou Jack hraje již v další kapele a oba se tak domlouvají na poklidném rozchodu.

The Beatles 

Snad nejikoničtější kapela v historii lidstva, která měla vše, od skvělých zpěváků, přes nadané hráče až po chytlavé písně, které přežívají po generace. Ležel jim u nohou celý svět. A ležel by dozajista i dnes, pokud by se přesně po deseti letech svého fungování nerozhodli skončit. Začátky byly poměrně krušné. V kapele se to zprvu hodně střídá, přičemž problémy jsou zejména s volbou bubeníka, jehož pozici koncert od koncertu obsazuje pokaždé někdo jiný. Jistá stabilizace nastává s příchodem manažera Briana Epsteina, který Beatles formuje do kapely světového formátu a stává se tak milovaným „otcem“ kapely. Není se proto čemu divit, že Brianovo náhlé úmrtí v roce 1967 zamává s celou kapelou. S brouky to od té doby jde z kopce. Ega jednotlivých členů kapely, které do té doby držel na uzdě již zmíněný Brian, začínají bobtnat. Celé situaci nepřidává ani Yoko Ono, se kterou Lennon tráví čím dál více času. Spory a hádky nakonec paralyzují celou kapelu, ze které do roku 1970 postupně odejde jeden člen za druhým.

Charlie Straight 

Skvělé kapely, které nás opustily poněkud předčasně, najdeme i na domácí půdě. Jednou z těch nejvíce nadějných byla rocková skupina z Třince, Charlie Straight. Jako jedni z mála měli potenciál vyhrabat se z české kotliny a dát o sobě vědět celému světu. Se svou první deskou She’s Good Swimmer si získali srdce mnoha fanynek i fanoušků a měli našlápnuto na skvělou kariéru. To by však nesměl přijít osudný podzim 2013, kdy kapela oznamuje přestávku na dobu neurčitou. Zdrcení fanoušci mohou posléze pouze spekulovat o důvodech nikým neočekávaného konce. Hovořilo se o tom, že Albert Černý, jakožto frontman kapely, byl hlavní mediální tváří a zbytek kapely tak nějak upadal v zapomnění. Samotní členové skupiny k rozchodu řekli, že se za těch několik let posunuli každý svým směrem.  Zkrátka už nebylo možné se domluvit na společné budoucnosti kapely. Opravdu velká ztráta skvělé kapely, která dokázala, že i česká scéna může znít světově.

My Chemical Romance 

Další skvělá americká kapela, která vzniká v roce 2001 v návaznosti na teroristického útoku z 11. září na newyorská dvojčata. Právě o této tragédii sepsal Gerard Way, frontman kapely, vůbec svou první píseň, čímž tak trochu přeurčil cestu, kterou se vznikající kapela vydá. V roce 2003 absolvuje kapela turné po Japonsku. Dva roky na to předskakují kapele Green Day, aby nakonec v roce 2006 přišli s písní Welcome To The Black Parade, která je vystřeluje mezi světovou špičku. Oceňováni jsou fanoušky i kritikou, zejména hudební časopis Kerrang! jim věnuje skoro jedno celé své vydání a vychvaluje emařsky vyhlížející mladíky až do nebes. Po jedno postapokalypticky laděném albu přichází pro změnu jiné postapokalyptické album Danger Days, které je pro kapelu, z nepochopitelných důvodů, také posledním. Nejde ovšem o žádné hádky, podvody či nečekaná úmrtí, členové kapely se zkrátka dohodli, že už jim to nefunguje a celý projekt raději ukončili.

The Clash 

Na našem seznamu se zatím objevovaly kapely, jejichž důvody pro rozpadnutí byli spíše emocionálního základu. The Clash měli však pravý punkový důvod – drogy! Tato anglická punk rocková kapela byla v 70. letech, společně s kolegy ze Sex Pistols, nejdůležitějším článkem rodící se punkové subkultury. Přínos The Clash spočíval zejména v mísení punku s reggae a mnoha dalšími hudebními styly, což přineslo silnou fanouškovskou základnu pro kapelu, ale i punk samotný. Snad největší úspěch přináší album Combat Rock s písní Should I Stay or Should I Go, na jehož tvorbě se podílel i beatník Allen Ginsberg. Právě kuráž kombinovat různé styly, ale stále si udržovat svou tvář činí z The Clash, kapelu, která má potenciál ohromovat. Se slávou však přišla i zodpovědnost, a tu zcela postrádal bubeník kapely Topper Headon. Nezvládl svou drogovou závislost a byl nucen kapelu opustit. S ním jakoby odešlo i nadšení pro společnou věc. V kapele to začíná vřít, poslední album je propadák a multižánroví The Clash oznamují konečnou.

Foto a video: Pixabay.com (skeeze ) Youtube.com (CL Recordings, TheBeatlesVEVO, CharlieStraight, MyChemicalRomance, theclashVEVO)

Podobné články