Digitální nomádství: Bavíš se, cestuješ a pracuješ

Kdo by netoužil cestovat? Nejlépe po zbytek života. Jde to ale skloubit s prací? Seznamte s digitálními nomády, kteří cestují po světě a pracují na dálku.

Čerstvým absolventům s horkým diplomem v ruce končí doba studií, dlouhé noci nad skripty před zkouškou, večírky na kolejích, ale i čas neomezených cest mezi semestry do zahraničí. Zejména s tím posledním se každý student bude nerad loučit.

Musí tomu však být? Alespoň co se týče cestování. Jde snad pouze o desetiletí vžitý model společnosti, který nás nutí následovat naše rodiče a strávit více jak třetinu dne uzavřeni mezi čtyřmi zdmi kanceláře? Ráno vstáváme, jdeme do práce, po odpracování se vracíme domů. Takto znovu a znovu po většinu dní v roce. Zdá se, že čas na cestování se smrsknul na čtyři týdny ročně, někomu s trochou štěstí firma umožní až 25 dnů ručně.

Je práce na dálku reálná?

Práce na dálku z domova či dokonce z jiného státu nemusí být nutně příběh ze sci-fi knihy. Zaměstnavatelé jdoucí s dobou chápou, že pro dobře odvedený výsledek práce je potřeba dát zaměstnancům jistou volnost, psychickou pohodu, možnost vlastní seberealizace a poznání. Například v IT oborech je už zcela běžné pracovat na tzv. home office. Přiznejme si, ono i pro zaměstnavatele je výhodnější, pokud zaměstnanci mohou pracovat z domu. Odpadají tak režijní náklady na kanceláře, techniku i energie.

Dnešní technologický pokrok umožňuje být v kontaktu se svým zaměstnavatelem, případně vlastními zákazníky odkudkoliv na světě. Připojení k internetu až do nejzazších koutů pralesů je dostupné prakticky kdekoliv. Chceš i nadále cestovat a poznávat svět? Pak cestuj, nesvazuj se vžitými konvencemi společnosti a my tě přesvědčíme, že to jde a funguje.

Při podnikání na dálku se vyplatí zajistit si kvalitní sídlo firmy nebo místo podnikání s možností přebírání zásilek, abyste na cestách nepřišli o žádný důležitý dopis.

Staň se digitálním nomádem

Povětšinou sami digitální nomádi tento pojem neradi užívají, neboť každý si pod tím představí něco jiného. Nomádi jsou často vyobrazovaní jako jedinci, kteří prodají svůj majetek, sbalí se do jednoho batohu, přibalí laptop a vyrazí na druhý konec zeměkoule. Následně už jen zaplňují Instagram svými selfíčky z pláží.

Mnohem přesněji vyjadřuje podstatu tohoto životního stylu jeho anglický termín – location independent. Nomád tak může pracovat z domu, z rodné země, případně z kaváren, coworkingových center, která jsou nyní na vzestupu a velice oblíbená. Není nezbytně nutné opouštět hranice mateřského státu.

Zdroj: www.pexels.com
Zdroj: www.pexels.com

Vraťme se ale zpátky k našim absolventům, případně tobě, který chceš cestovat a přitom pracovat. Pravděpodobně váháš, jsi plný pochyb, jak a kde začít, zda vůbec lze skloubit dvě na pohled tak rozličné aktivity jako je práce a cestování.

Odpověď zní jednoduše, jde to. Podívej například na Matouše Vinše, Martina Rosulka či Petra Nováka. Matouš spolu s Petrem vydali bestseller mezi cestovatelskými publikacemi TravelBible. Oba cestují, fotí, natáčejí svět, a pak své poznatky sdílejí se čtenáři. Petr je navíc autorem velice populárního kurzu TravelHacking, který můžeš najít na serveru naucmese.cz. Knihy i kurz jsou vhodné i  pro pouhé cestovatele, kteří neplánují žít dlouhodobě v zahraničí. Vždyť kdo by nechtěl stlačit cenu cestovních nákladů na minimum.

A Martin? Je sice vystudovaný právník, ale v roce 2009 zaměnil kariéru bílého límečku za online marketing a SEO, sbalil batoh a začal objevovat krásy nomádství. V prosinci 2016 mu vychází jeho první kniha Digitální nomád, ke které 19.12. 2016 organizoval i přednášku v pražském Impact Hubu.

Není všechno zlato, co se třpytí

Buďme ale i realisté. Život na cestách není jenom o zábavě, což by ti svorně odpřisáhli všichni výše jmenovaní. Než vyrazíš, je potřeba dobře zvážit odpovědi na několik základních otázek.

  1. V jakém oboru se chceš na cestách realizovat?
  2. Která destinace bude nejvhodnější pro začátek? Budeš-li mít počáteční příjem v českých korunách, nemusí se ti dobře žít například v USA.
  3. Jsi schopen pracovat v blízkosti pláží, svitu sluníčka, vůní exotických kuchyní? Pevná morálka a nastavený denní režim je jádrem práce digitálního nomáda.
  4. Jsi schopen opustit rodinu, známé, majetek ve své zemi na neurčitou dobu? Umíš vyřešit majetkové poměry, které tě vážou ke tvému domovu?
  5. Musíš mít na to pořádné vybavení. Kvalitní notebook nebo tablet.
Zdroj: www.pexels.com
Zdroj: www.pexels.com

O tom, jaké možnosti zaměstnání se ti nabízejí z druhého konce zeměkoule, do čeho investovat na počátku, jak vyřešit problém cestovního pojištění a dalších tipů na nomádský svět, si povíme zase v nějakém dalším článku. Pro začátek zakup knihu a vrať se do studijních let – čti, podtrhávej, uč se a ověřuj v praxi.

Podobné články