7 kroků, jak se motivovat ke změnám

Blíží se konec roku 2016, kromě předvánočního shonu, plánování oslav Silvestra, většina z nás začíná bilancovat a hodnotit právě uplynulý rok.

  • Musím skoncovat s odpoledním zákuskem.
  • Potřebuji se konečně dostat do šatů z předloňského léta.
  • Dokončím anglickou jazykovku a připravím se na FCE.
  • Zelenina mi už nebude hnít v ledničce a vezmu si ji do práce.
  • Nebudu obcházet posilovny obloukem a opráším činky ze sklepa.
  • Přestanu kouřit a omezím dvojku bílého po večeři.

Poznáváte se v seznamu novoročních přání a předsevzetí? Přiznat si své slabé stránky,  říci si, že to chci změnit, není obtížné. Vždyť kdo z nás si někdy nestanovil nějaké novoroční předsevzetí. A pravděpodobně asi ne jednou. Ale ruku na srdce, kdo z vás ho začal naplňovat? Kdo z vás ho vydržel realizovat po celý následující rok, půl rok, měsíc, nebo alespoň týden?

Kde je jádro problému, proč jsme plni touhy něco změnit v našem životě, chceme konečně napravit naše “hříchy”, ale tak rychle obvykle selžeme. Mnohdy dříve, než vůbec začneme se změnou. Chybí nám správná vnitřní síla, zdroj hybné a hlavně udržitelné energie, která nás bude hnát a povzbuzovat k dokončení. Chybí nám motivace. Jak se motivovat a hlavně udržet změny trvale ve svém jednání?

Zdroj: www.pexels.com

1) Stanovte si reálné

“Cíle mají splňovat zásady SMART, “ zaznělo v nejedné hodině ekonomie. Platí to podnikatelské cíle, ale i pro naše osobní cíle, předsevzetí. Stanovit si něco nereálného, neměřitelného vás odradí ještě dříve, než vůbec začnete. Stres z nereálného vás přinutí ve výsledku vypít další sedmičku bílého či dojíst tabulku čokolády.

Máte nadváhu 50 kg, pak se ji těžko zbavíte za měsíc, dva či tři. Stanovte si cíl 5 kg za měsíc. Kouříte krabičku cigaret denně? Stěží další den přestanete kouřit, nejprve omezte množství na den o 5 cigaret a každý další den uberte další tři cigarety.

2) Začněte zvolna

Další častá chyba nás všech bývá, že chceme měnit všechno a hned. Stop kouření, smaženému, sladkému. Jíst jen zeleninu, pravidelně, denně sportovat. Nevyšel vám plán? Nedivíme se, neboť změny se musí aplikovat postupně, musí se stát součástí vašeho já. Nesmíte začít s něčím, co je doporučováno jako obecně prospěšné a zdravé, proto to budete násilně aplikovat do vašeho života za každou cenu.

Vezmeme si příklad z hubnutí. Pokud půjdete do diety, nikdy nevyhrajete ani nezhubnete. Pokud ale bude postupně zavádět změny a snažit o zdravý životní styl, který se prolne s vaším, pak vám ani nepřijde na mysl, že se něco mění ve vašem životě. Bude to automatické, přirozené, udržitelné.

Začněte se změnami zvolna. Nejprve omezte kouření, po čase můžete vypouštět slazené nápoje, následně si jednou týdně zasportovat apod. Na druhou stranu, vyvarujte se odkládání. Neříkejte si:

  • v pondělí už opravdu začínám
  • dneska si naposled dopřeji čokoládu a už končím
  • příští týden si zaplatím sportovní lekce

Začněte zvolna, ale hned – ještě teď, ve chvíli, kdy čtete tento článek.

3) Vybudujte si návyk

Po návštěvě záchoda si umyjete ruce. Ráno si jdete vyčistit zuby. Přemýšlíte nad tím? Většina z vás odpoví NE. Proč tomu tak ale je? Jsou to vaše návyky, něco automatického, nad čím už nepřemýšlíme. Stalo se to součástí našeho běžného denního života.

Vybudujte si návyk i ve vašem předsevzetí, vaší změně v životě. Podle výzkumů se ukazuje, že trvá přibližně 21 dnů, než se nám nová činnost dostane tzv. pod kůži, stane se rutinním návykem. Chcete cvičit? Vyhraďte si po dobu tři týdnů 10 minut denně a zacvičte si – dřepy, výskoky. Nemusí jít o celý fitness plán, stačí cokoliv pravidelného. Ale vydržte. Uvidíte, jak za pár dnů už pro vás bude automatické si před večerními zprávami dát pár sedů lehů.

4) Odměňujte se

Znáte metodu cukru a biče? Měníme-li něco, obvykle sklouzáváme k biči – trestání se, vyčítání si opakovaného selhání. Koho avšak těší si neustále říkat, jak něco nezvládl, není schopen jednoduché změny, přestat s něčím? Pokud nejsme masochisté, asi nikdo nebude dlouhodobě fungovat pod tlakem a výčitkami. Proto se odměňujte.

Není potřeba hned chystat oslavu na shození dalšího kilogramu, nevypitého půllitru. Postačí i pochvala nahlas vyslovená, odměnit se drobností – návštěva divadla, koláček po obědě. Udržujete se tak na pozitivní vlně, která vás motivuje pokračovat, chtít další pochvaly a sebeuspokojení. Umocňujete tak sílu vnitřní motivace.

5) Pište si

Zdroj: www.pexels.com

Nedaří se budovat návyky, často selháváte, nemůžete začít? Pak by vám mohl pomoci menší trik, který úspěšně využívají lidé z celého světa. Pište. Ale veřejně.

Založte si vlastní blog a buďte upřímní, napište, jak se snažíte například shodit a dnes jste snědli tyčinku Margot. Napište na svoji facebook zeď, že ode dneška začínáte pravidelně sportovat a za každý prolenošený den zvete kamarády na jedno. Uvidíte hned, jak veřejnost začne sledovat vaše počínání a ptát se vás. Ostuda před veřejností vás zvedne z postele a časem se z toho stane návyk. Navíc se zde můžete i pochválit, dočkáte se tak gratulací a uznání, které vás budou motivovat dále.

Nevěříte, že toto může fungovat? Pak vám přinášíme příběh skutečné ženy Tricii z Michiganu, které se nedařilo umořit její dluhy. Založila si blog, kde se veřejně přiznala a díky tomu postupem času dokázala splatit celou dlužnou částku.

6) Najděte si buddyho

Kamarádce oblečené na běhání a čekající před vchodem vašeho domu se jen stěží bude říkat, jak se vám nechce vyběhnout. Vaříte zdravou večeři partnerovi, asi se vám nebude chtít si smažit řízek pro sebe.

Výše jsou jenom malé ukázky toho, jak vás může tzv. buddy motivovat ke změnám. Buddy nemusí být pouze váš partner/ka, kamarád/ka, ale i vaši kolegové, rodina, známí nebo účastníci skupinových lekcí, spolužáci z jazykového kurzu a další.

7) Mějte kontrolní mezníky

Už jste si vytvořili první návyky, píšete si deník, vybíháte ven se svým buddym, stoupá vám motivace pokračovat i roste sebevědomí s každou další pochvalou. Pak vám gratulujeme, našli jste hnací motor, ale zároveň přidáváme jedno varování – nezapomeňte na pravidelnou kontrolu dosažených cílů.

Zdroj: www.pexels.com

Stanovte si kontrolní mezníky s konkrétními měřitelnými cíli. Důvěřujte v sebe, ale prověřujte. Nezapomeňte se odměnit za dobře odvedenou práci.

 

Co říci závěrem? Všechno jde, když se chce. Motivovat se, vytvořit návyky, posílit motivaci, odměnit se, posílit motivaci, atd. Ale mějte na paměti, že změny děláte pro SEBE, ne pro druhé, ne proto, že to někdo po vás chce. Nikdy nenaleznete motivaci a hlavně dlouhodobý smysl udržovat něco, co sami nechcete a necítíte. Začněte sami od sebe a to hned, nečekejte na příhodnější životní okamžik, nepřijde. Naopak, každým promarněným dnem se vaše odhodlání a motivace vzdalují.

Podobné články