10 tipů jak udržet vztah na dálku při studiu v zahraničí

Jak si udržet vztah na dálku řeší čím dál více lidí. S přibývajícími možnostmi studia v zahraničí a častým cestováním za prací, roste i počet párů, které jsou od sebe na čas odloučeni. Přečtěte si 10 tipů od těch, co to již prožili a zvládli na výbornou!
Ilustrační foto. Zdroj: Unsplash.com.

Každý rok odjíždí tisíce studentů za studiem v zahraničí. Může být těžké takový vztah udržet. Na řadu přichází odhodlání, optimismus a snaha přeměnit dočasný vztah na dlouhodobou love-story. Dali jsme dohromady 10 tipů, které vám zaručeně pomohou!

1. Najděte si na sebe čas (pravidelně)

I přesto, že zprávy a emaily využíváme 24/7, někdy je třeba si zavolat. Chvilku vám potrvá, než přijdete na správné načasování, které bude vyhovovat oběma. Založte si online sdílený kalendář, kde uvidíte, kdy má ten druhý čas. Je obzvláště praktický, pokud se každý nacházíte na jiném kontinentu a v jiném časovém pásmu.

2. Vyberte si správnou aplikaci pro vaši komunikaci

Nyní, když jste si naplánovali čas, vyberte si správné komunikační kanály – Skype, WhatsApp, FaceTime, Google Hangouts a Messenger patří mezi ty nejčastější. Být v kontaktu s okolním světem nebylo nikdy jednodušší a levnější. Obvykle potřebujete jen Wifi připojení. Ujistěte se, že takto zvolená komunikace vyhovuje vám oběma.

Pokud chcete druhého představit rodičům nebo kamarádovi – předem ho o tom informujte, ať se může připravit.

3. Buďte kreativní

Nahrajte hlasovku, napiště dopis, pošlete pohled nebo balíček. Buďte kreativní, překvate svoji drahou polovičku, ať ví, že na ni myslíte. Nemusí vás to stát balík. Místo pronájmu letadla a vyznání lásky přes celou oblohu, co třeba poschovávat psaníčka během Vaší další návštěvy?

Pište, mluvte, překvapujte. Zdroj: Unsplash.com.
Pište, mluvte, překvapujte. Zdroj: Unsplash.com.

Odjel jsem studovat do zahraničí a přítelkyně zůstala v Česku. Vidět jsme se měli až za měsíc. Poschovával jsem u ní doma 30 malých obálek, buď se vzkazem, s jejími oblíbenými bonbóny nebo jinými malými dárky. Schoval jsem je pod postel, do lednice i do koupelny. Každý den dostala jednu obálku.“ – Viktor

4. Nevyhýbejte se hádkám

Pokud se vidíte každých pár týdnů nebo měsíců, možná dokonce každý mluvíte jiným jazykem, je jednoduché ignorovat problémy. Nikdo se nechce hádat, zvláště pokud na sebe máte jen 48 hodin. Avšak vyhýbat se problémům se dlouhodobě nevyplácí. Je lepší daný problém vyřešit dříve, než se zvětší. Tak jako tak, nehádejte se přes zprávy ani emaily, číst mezi řádky nezvládá každý. Proberte to osobně, případně po telefonu.

5. Buďte upřímní  

Nevědět, kde druhý je nebo s kým strávil sobotu může vést k různých představám a zbytečné panice. Ani sociální média nám to neulehčují. Důležité je důvěřovat si, sdílet vaše pocity a společně se vyrovnat s žárlivostí a úzkostí.

Čím více spolu budete mluvit a poznávat se, tím více budete vyprávět o lidech nebo místech, kde jste byli. Popiště druhému lidi s kterými se vídáte a ukažte místa, která navštěvujete. Například pomocí fotky. Druhý si to bude moci mnohem lépe představit a bude mít pocit, že je součástí vašeho života bez ohledu na vzdálenost.

6. Berte to z té lepší stránky

Vztah na dálku má své plusy i mínusy. Nebudete moci dělat “normální věci co páry dělají”, jako jít spolu v poledne na oběd nebo večer do kina. Nicméně to může být I obrovská výhoda. Pokud studujete nebo pracujete dlouho do noci, nemusíte si vyčítat, že jste opět museli zrušit večeři nebo kino.

7. Plánujte dopředu

Setkat se může být časově i finančně náročné. Ale nevědět, kdy se opět uvidíte může vést k nejistotě a pochybám. Proto jakmile se od druhého vrátíte, pokuste si hned domluvit další schůzku. Takto si budete moci koupit levnější letenku, plánovat akce a hlavně se můžete jeden na druhého těšit! Spontánní výlety a překvapení jsou také výborným nápadem! Co takhle poslat druhému ručně psaný dopis s jízdenkou/letenkou a zprávou, že se brzy uvidíte?

Jednou mi přítel poslal dopis, ve kterém stálo, že koncem týdne letíme do Paříže. On z Prahy a já z Portugalska. Na konci víkendu, když jsme se v Paříži loučili, mě šel vyprovodit na letiště. Nakonec to byl příběh jak z reklamy, když si ke mě v letadle přisedl a zůstal se mnou další dva týdny v Portugalsku.” – Monika

8. Dělejte hodně věcí společně

Díky videohovorům můžete dělat mnoho věcí spolu. Vařit, jíst, nakupovat i sledovat váš oblíbený film!

9. Darujte si něco na památku

Někdy vám zpráva ani hovor nevynahradí to, že ten druhý tam s vámi prostě není. Proto je dobré mít něco na památku. Může to být košile vašeho milého, ve které budete usínat, hrníček, parfém nebo šála, která voní tak, jako ten druhý. Ano, může to být i kýč, ale svoji roli sehraje.

10. Pošlete nečekaný dárek

Zašlete jí/mu nečekaný dárek. Nemusíte čekat na narozeniny nebo svátek. O to víc to překvapí. Zvlášť, když to objednáte z jiné země. Kontaktujte například místní online obchod s květinami, cukrárnu nebo objednete lístky na fotbal s osobním věnováním. Zjistěte, zda doručují kurýrem a zaplaťte online.

Ilustrační foto. Zdroj: Unsplash.com.
Ilustrační foto. Zdroj: Unsplash.com.

Jednou jsem přítelovi snědla skoro celý medovník. Když jsem odcestovala do zahraničí a přemýšlela co mu nechat doručit – medovník byl jasná volba.“ – Maruška

11. Odcestujte taky!

Pokud vám předchozích 10 tipů nestačí, připojte se ke své lásce a vycestujte za ní. Studovat v zahraničí nemusíte pouze přes program Erasmus nebo univerzitu. O to více příležitostí se vám nabízí. Odcestujte na jazykový pobyt a vybírejte z více než 46 destinací po celém světě a 7 jazyků.

Podobné články