14 tipů, jak ušetřit na studentské dovolené

Chystáte se na letní dovolenou a nechcete na ní utratit spoustu peněz? Ušetřit nemusíte pouze tím, že si odepřete zajímavý výlet, návštěvu kulturní památky nebo se místo příjemné večeře najíte doma.
Ilustrační foto. Zdroj: Pixabay.

Můžete ušetřit i na maličkostech:

1. Plánujte levné výlety

Pečlivě pročtěte průvodce a naplánujte vaše výlety. Mnoho památek v zahraničí má často některý den v týdnu otevřeno zdarma, jen je třeba zjistit kdy. Také si zjistěte kde se nachází přírodní památky v okolí, případně zda se nekoná nějaký z pouličních festivalů, které nevyžadují placení vstupného.

2. Cestujte hromadnou dopravou

Pokud je to možné, za památkami vyrážejte městskou hromadnou dopravou. Individuální cestování MHD je vždy levnější, než organizované výlety, případně cesta pronajatým autem. Pokud se vydáváte na výlety často, můžete takto ušetřit významnou částku.

3. Využívejte slevy

Zjistěte si, na jaké slevy máte nárok. Ve všech destinacích je možné získat různé slevové karty nebo využít akce.

4. Cestujte Last Minute

Dovolené na poslední chvíli jsou velmi oblíbené a ne bez důvodu. Ceny těchto dovolených jsou často levnější až o 30 %, protože se cestovní kanceláře snaží zaplnit zbylá místa. Možná budete muset udělat nějaký kompromis, ale rozhodně ušetříte významnou částku.

Tip: Podívejte se na čerstvé Last minute zájezdy od desítek cestovních kanceláří a inspirujte se k vlastní dovolené.

5. Vyhněte se hlavní sezoně

Šetřit lze i nákupem zájezdu mimo největší sezonu, tedy mimo červenec a srpen. V červenci a srpnu jsou totiž všude v Evropě školní prázdniny, je tedy vysoká poptávka a ceny zájezdů jsou vyšší než třeba v květnu či v září. Výhodné nabídky se vyskytují také třeba v období velkých sportovních akcí, jako jsou olympiády či mistrovství světa.

6. Auto pronajměte předem

Pokud si chcete na vaší dovolené půjčit auto, objednejte si ho předem z pohodlí domova. Nabídky se často výrazně liší na místě a na internetu, proto si je všechny nastudujte a pečlivě vyberte tu nejvýhodnější ještě před samotným odjezdem.

7. Volejte přes internet

Vždy se snažte využívat především volně dostupných Wi-Fi sítí a nevolejte zbytečně z telefonu. Dnes je možné chytit volně dostupnou síť téměř kdekoliv.

Tip: Pokud nepatříte mezi milovníky moře a pláží, ale vyhledáváte spíše hory a jezera, podívejte se na možnosti dovolené v Rakousku.

8. Plaťte kartou a vybírejte z bankomatů

Na dovolené se snažte platit především kartou nebo penězi, které vyberete z bankomatu. Na cestu si vezměte pouze drobný obnos peněz na nutné výdaje. Platba kartou vám bude počítána výhodnějším kurzem, než nabízí lokální směnárny.

9. Kupujte lokální potraviny

Zaměřte se na potraviny, které jsou pro danou lokalitu typické. Nejenže takto nejlépe poznáte místní chutě, ale právě díky jejich dostupnosti i výrazně ušetříte. Také si nechte ve své cestovce poradit, jakou volit formu stravování. Někdy i zdánlivý luxus jako all-inclusive je ekonomicky nejlepší volbou.

Vyrážejte do lokálních obchodů a na tržnice, kde naleznete potraviny za ty nejlepší ceny. V případě tržnic je ideální dobou pozdní odpoledne a večer, kdy jdou trhovci obvykle s cenami výrazně dolů, aby neprodané jídlo nemuseli vyhodit.

Ilustrační foto. Zdroj: Pixabay.

10. Zajděte si k lékaři

I ty nejmenší zdravotní problémy vyřešte před odjezdem. Návštěva lékaře v zahraničí se může prodražit, navíc to není rozhodně věc, kterou na vaší dovolené chcete dělat. Nezanedbávejte proto ani drobné problémy, například slabou bolest zubů. Také si na cestu přibalte lékárničku s léky, které se vám mohou hodit. Ceny léků v zahraničí jsou často vysoké.

Tip: Na dovolené máte především relaxovat a odpočinout si. Využijte možnosti vypracování seminární práce a dovolenou prožijte v klidu a bez starostí.

11. Nezanedbejte pojištění

V dnešní době vás cestovní pojištění rozhodně nezruinuje. Opačným případem ale může být úraz, na který pojištění nebudete, proto si pojištění sjednejte vždy.

12. Rozdělte hotovost

Nemějte všechnu hotovost pohromadě. Jako prevenci před ztrátou/krádeží ji rozdělte na více částí, něco noste v peněžence u sebe, něco si nechejte v kufru na pokoji, apod.

Ilustrační foto. Zdroj: Pixabay.

13. Smlouvejte

Nebojte se o cenu s prodejci handrkovat. Třeba arabští trhovci by se cítili vyloženě uraženi, kdybyste přistoupili hned na první nabídku. Pokud to situace dovoluje, pokuste se cenu usmlouvat alespoň na polovinu ceny původní.

14. Pročtěte si průvodce

Průvodci, internetové portály a další brožury často obsahují cenné tipy na levnější služby a atrakce. Proto si předem všechny dostupné dokumenty důkladně prostudujte.

Podobné články