Co předcházelo generacím X, Y, Z? Generace Baby boomers odchází ze scény…

Psali jsme již o generacích X, Y, Z. Co to jsou tahle generační označení a kde se vzala. Jelikož však lidstvo netvoří jen lidi narození v posledních padesáti letech, je tu ještě pár pojmů. Ten nám nejbližší je Generace Baby boomers.
zdroj: www.pexels.com

Předchůdci Generace X

Jako Generace Baby boomers se označují lidé narození během ekonomické prosperity v USA následující po 2. světové válce.

Američtí demografové do této generace počítají ročníky 1946 až 1964. To i přesto, že od roku 1957 byl zaznamenán výrazný pokles porodnosti. Právě po této vlně následovala Generace X, která byla první z řady generací, o kterých jsme již psali.

Tichá generace

Generace, která Baby boomers předcházela, se v USA označovala jako Tichá generace. Následně se označení rozšířilo. Tichou generace tvoří lidé narození mezi lety 1925-1945.

Toto vymezení ovšem (ostatně jako vždy) berme spíše orientačně. Tichá generace si svůj název získala zaměřením na pracovní kariéru, kterou upřednostňovala před aktivismem.

Oproti Generaci Baby boomers méně početní

Lidé z Tiché generace vyrůstali v době, kdy nebylo bezpečné vyjadřovat navenek svůj názor. V době, která měla za následek druhou světovou válku.

Dalším typickým znakem je pro Tichou generaci její menší početnost, kterou zapříčinila finanční nejistota jejich rodičů ve 30. letech a počátek 40. let 20. století, která byla válečná.

Odchod ze scény…

Zpátky ke Generaci Baby boomers: v současnosti se tihle lidé dostávají do důchodového věku. To by podle ekonomů mělo výrazně zatížit sociální systém.

Baby boomerů je totiž vážně dost a ne, že by si svůj důchod nezasloužili. Jen znovu nastává otázka, kde na něj vzít…

Hnutí hippies a punk

Generace Baby boomers také stojí za nejednou kulturní revolucí. Právě její členové zapříčinili vznik hnutí jako hippies, nebo punk.

Vyvstává tedy otázka, co by bez těch Baby Boomerů z alternativní kultury vlastně zbylo. Ale taková otázka naštěstí zůstává v rovině těch zbytečných „kdyby“.

 

Podobné články