Práce a život v zahraničí aneb Vydej se na Maltu

Pracovní zkušenost ze zahraniční je k nezaplacení nejenom v životopisu. Vydej se pracovat na Maltu s radami v dnešním článku.

Servíruješ lososa s těstovinami australskému postaršímu páru a jdeš poprosit brazilského kolegu, aby připravil dvě espresa. Mezitím přemýšlíš, na kterou pláž se půjdeš odpoledne po práci opalovat.

Nejbližší ti připadá přelidněna a raději by sis užil ovzduší Středomořského moře v klidu. O víkendu mezi dvěma směnami sis konečně zaplatil první lekci potápění.

Takto nějak může vypadat tvůj pracovní život. Práce v zahraničí už není ničím nedosažitelným a je skvělou kolonkou v životopise. Zejména v případě, když nemáš mnoho let praxe z dob studia na vysoké škole.

Evropská unie nám po Evropě umožnila snadný pohyb zboží, služeb i osob, proč toho tedy nevyužít. Dneska se společně vydáme na Maltu.

Malta a turistický ruch je neodlučitelná dvojka

8. nejlidnatější stát světa, kde druhým oficiálním jazykem je angličtina oproti například Velké Británii láká svým téměř celoročním slunným počasí. Za prací a studiem anglického jazyka se sem sjíždí nejenom Evropané.

Naopak, v jazykovkách velice často narazíš na studenty z Brazílie, Kolumbie nebo z opačné strany zeměkoule – z Asie. V práci vedle sebe pracují Ukrajinky, Srbky, Češky nebo Chorvatky. Země je jedním slovem multikulturní.

Foto autorky

Velká část ekonomiky na souostroví se soustřeďuje do turistického ruchu a s ním spojenými hazardními hrami. Pomocníku je tady potřeba velké množství. Proto není problémem si tady sehnat práci klidně jenom přes prázdniny na sezónu.

Někteří studenti si tu přivydělávají při studiu na jazykové škole. Nejjednodušší je získat práci v hotelech na pozicích pomocný kuchař, umývání nádobí, obsluha za kasou, apod.

Hodně studentů a expatů (tj. cizinců pracující v zahraničí) potkáš i na různých recepcích, prodávat v obchodech a pomáhat na plážích.

Za půl roku práce na tomto souostroví jsem ale potkala i Čechy, kteří dělali kurýry, ve fitness centrech, vyučovali na jazykové škole nebo pomáhali kontrolovat inzertní portály před nevhodnými příspěvky.

Práci sehnali buď přes nějakou místní agenturu (například agentura Ozo), nebo maltský “portál o všem” – MaltaPark. Nejvíce se podobá naším slevovým portálům a bazarům. Najdeš tu vše od wellness pobytů přes koupi nábytku až po pracovní inzeráty.

Foto autorky

Největší zájem je o IT specialisty

Na Maltě najdeš i kvalifikovanou práci, jen hledání a následující pohovory jsou o něco zdlouhavější a obtížnější než v cestovním ruchu. Velký zájem je o IT odborníky – grafiky, programátory i testery.

Na ostrově je zájem o hazard, nachází se tu celá řada kasin, tedy velice prosperitním odvětvím je iGaming. IT pozice v této sféře ti přinesou celou řadu nadstandardních benefitů – vynikající plat i placené jídlo, příspěvky na bydlení nebo realokaci do země, aj.

Nicméně na souostroví jsou žádání i doktoři a zdravotní sestry, případně další pracovníci ve zdravotnictví. Pokud bys měl zájem o administrativní práci, očekávej, že po tobě bude zpravidla vyžadována znalost maltštiny. Jako inženýr stavební fakulty budeš rovněž vítaný.

Pracovní a životní podmínky na Maltě

Všechny (číselné) údaje v následujícím textu jsou vztaženy k rokům 2016 a 2017. Malta je známá pro nižší daně nejenom z příjmu fyzické osoby. Daň se odvádí podle výše příjmu, ale i s nadprůměrným platem (nad 1200 euro měsíčně) odvádíš jen něco kolem 12 %.

Délka zkušební doby je obvykle 6 měsíců a v případě smlouvy na dobu určitou se připrav na penále. Pokud bys odešel ze zaměstnání po zkušební době, ale před ukončením doby ve smlouvě, pak po tobě zaměstnavatel může žádat penále.

Já je měla ve výši polovičního platu za každý “nedokončený měsíc”. Tedy žádná levná záležitost.

Foto autorky

Potraviny i služby jsou přirozeně dražší než u nás. Záleží, v jaké oblasti ostrova budeš bydlet. Dražší je východní část hlavního ostrova kolem měst Sliema, Valletta a San Julien. Na západní straně se zase hůře shání zaměstnání.

Dojíždět do práce přes celý ostrov bez auta (a často ani s ním) se nevyplatí. Místní autobusová doprava nepatří k nejspolehlivější, půlhodinová zpoždění či přeplněný autobus je tady něčím běžným.

Lepší je to s dopravou na sousedním ostrově Gozo. Mezi ostrovy funguje pravidelná lodní doprava, kdy přejezd trvá cca 20 minut a stojí 4,65 euro za zpáteční lístek.

Bydlení není problém sehnat až po příjezdu do země. Naopak, místní obyvatelé počítají s přílivem cizinců a pronajímání bydlení je tu kvetoucím byznysem.

Nemusíš využívat služeb realitních kanceláří, stačí se projít po ulicích a sledovat plakáty na oknech. Schůzku s prohlídkou si domluv ihned, byty rychle mizí. Ceny se zase odvíjí od toho, v jaké oblasti bydlíš, jak velký je dům/byt a s kolika lidmi jsi ho ochotný sdílet.

Ceny za sdílený pokoj tak začínají na 200 euro/měsíc po 1000 euro/měsíc za byt 1+1. Před sezónou (začátek června) se ceny prudce zvedají. I kvůli hledání lepší práce se vyplatí přijet už v květnu.

Zaujala tě možnost krátkodobé nebo i dlouhodobé práce na Maltě? Pak dál sleduj seriál Práce a život v zahraničí. V nějakém příštím díle se podíváme například na méně známá turistická místa na tomto středomořském souostroví.

Podobné články