Kdo je autor? Ale vždyť je to jedno…

Pokud člověk není zrovna hudební fajnšmekr, nestará se o to, kdo napsal jeho oblíbenou píseň. Zpěváka pak často automaticky bereme i jako jejího autora.
zdroj: www.pexels.com

Hity

Je celkem pochopitelné, že se člověk, který se o hudbu zajímá jen pasivně, nebude starat o to, kdo co napsal. Přesto by byla škoda na autory skladeb zapomenout.

Ono by to bez nich totiž jaksi nevzniklo. Představujeme vám tři skladby, které se staly hity, ale jejich autory málokdo zná…

The Doors – Light My Fire

Jeden z největších hitů (nejen) rockové hudby. Píseň původně vznikla jako sedmiminutová záležitost s dlouhou instrumentální mezihrou. V kratší singlové verzi, která The Doors vystřelila na čelo žebříčků, však tato mezihra není.

Mnohé písně této kapely pochází z hlavy frontmana, básníka a filmaře Jima Morrisona. Tady se však přičinil kytarista kapely Robby Krieger.

Ozzy Osbourne – Mama, I’m Coming Home

Na této skladbě se krom Ozzyho a jeho kytaristy Zakka Wylda podílela další výrazná osobnost rockové hudby – Lemmy Kilmister. Ikona rockové hudby, zakladatel, zpěvák a baskytarista kapely Motörhead byl také dobrým textařem. Lemmy napsal na album No More Tears, ze kterého je právě Mama, I’m Coming Home, celkem čtyři texty. Sám se pak nechal slyšet, že mu tyto čtyři texty vynesly více peněz, než kolik si do té doby celkově vydělal.

https://www.youtube.com/watch?v=dvNXF7aGP2s

 

Guns N‘ Roses – Knocking On Heaven’s Door

V tomto případě se celá věc jeví pikantnější, autor Bob Dylan totiž skladbu sám nahrál. Verze Guns N´ Roses je „pouze“ cover, přesto však nepochybně slavnější než originál. Dylanovi se podobná věc nepřihodila poprvé, už od počátku jeho kariéry hrály jeho písně různé kapely a jejich verze byly slavnější. Zřejmě kvůli tomu, že většina lidí špatně snášela Dylanův specifický pěvecký projev. U nás píseň česky nazpíval Petr Kalandra pod názvem Nebeská brána.

https://www.youtube.com/watch?v=301w_flI0oI

 

Podobné články

Herci malých rolí

Klasik kdysi řekl, že není malých rolí, pouze malých herců. Ony ale malé role jsou. A mají své česk...