Rhodos: Místo památek i výtečné kuchyně

Podzim v ČR bývá už ve znamení chladu a deště. Není lepší vyrazit za sluníčkem do Řecka? My jsme si oblíbili Rhodos, jeho chutnou kuchyni, teplé moře a památky.

Začneme netradičně otázkou: “Jaké místo se ti vybaví, když se řekne Řecko?” Jsou to Atény s památkami typu Hadriánův oblouk, Akropolis nebo Park Zappion?

Nebo to bude spíš moře, co omývá pláže ostrova Korfu? O něm se říká, že je to nejzelenější řecký ostrov.

Lefkada naopak láká svou polohou v blízkosti pevniny, takže tam dojedeš vlastním autem. Nebo máš před očima Zakynthos? Ostrov, který stojí za to vidět už jen pro své renesanční hlavní město?

Řecko je zem, která láká každoročně tisíce a tisíce českých turistů. Nemá sice nejvíce ostrovů v Evropě, tuto statistiku vede severské Finsko, zato řecký salát s balkánským sýrem je proslavený i u nás.

Výhodou Řecka je rovněž jeho poloha. Vyrazit sem můžeš i na sklonku léta nebo na podzim a stále si užiješ dostatek sluníčka a moře.

Zdroj: foto autorky

Vítězem se stává…

…ostrov Rhodos. Nebude to kouzelné Santorini, ani tě nezveme na nádherné pláže ostrova Kefalonie. Přece jen je tam o něco dráž. Rhodos se vyplatí navštívit, i když div světa, Rhódský kolos, se do dnešní doby nedochoval. Mimochodem, Řecko uvažuje o vytvoření jeho repliky v originální velikosti. Nechme se překvapit, jakým způsobem monument uchopí.

Za sebe doporučuji navštívit tento ostrov v Egejském moři koncem září až počátkem října. Proč?

  • slunečné počasí okolo 28 °C, takže koupání v moři je stále příjemné
  • téměř opuštěné pláže – na jihu ostrova naprosto opuštěné, neboť turisté sem jezdí převážně v letních měsících (to je ale zbytečné horko)
  • levnější letenky přímo z Prahy – zpáteční seženeš okolo 5000 Kč

Ostrov je hornatý a lesnatý. Pláže se od severu, kde leží hlavní město Rhodos, barevně proměňují od zlatavých k šedým na jihu. Rhodos je navíc bohatý i na množství památek, o své tak nepřijdou ani milovníci helénistické architektury. Navíc se ostrov ze skupiny Dodekanéských ostrovů nachází pouze hodinu plavby od asijské části Turecka. Jeden ze skvělých tipů na výlet, ale my jich pro tebe máme mnohem více. Pojďme se společně projít slunečným Rhodosem.

Zdroj: foto autorky

Údolí motýlů 

V řečtině toto místo na mapě najdeš jako Κοιλάδα των Πεταλούδων. Faktem je, že jiná abeceda byla trošku oříšek v obchodech, ale aspoň člověk oprášil poznatky z matematiky. 🙂 Pokud se těšíš na rej motýlů všech možných barev, pak sem nejezdi až v říjnu. To už tady nejsou a za 3 eura si můžeš projít leda tak prázdné údolí podél říčky. Ale bylo tu příjemně.

Staré město Rhodos a jeho akropolis

Na nejsevernějším cípu ostrova se rozkládá stejnojmenné hlavní město Rhodos. Skládá se z nové a staré části. Celým městem jezdí v Evropě známé autobusy Hop On & Hop Off, ale já doporučuji se projít podél pláží až k branám Starého města. V uličkách budeš pozorovat změť architektonických stylů – od středověkých prvků po renesanci. Avšak najdeš tady i známky byzantské a otomanské éry. Dominantou starého města je zrekonstruovaný Velmistrův palác (Collachium) ze 7.století.

Zdroj: foto autorky

Až ti bude město malé, vydej se z něho ven, směrem na jihozápad. Čeká tě menší kopeček a už vidíš starověký amfiteátr, kde se běžně prohání hobby běžci. Vystoupáš pár schůdků a před tebou se objeví sloupy bývalého Appolonova chrámu. Snad nebudeš mít štěstí na lešení, jak tomu u starověkých památek často bývá. Od rhodské akropole je výhled na moře.

Akropolis Lindos a Kamiros

Akropole nedaleko hlavního města není jediná, která se na ostrově nachází. Turisty snad nejobléhanější je akropolis Lindos. Nachází se na východním pobřeží Rhodosu a bílé domky na hnědé hoře jsou vidět už z dálky. V úzkých uličkách akropole si můžeš užít jízdu na oslovi.

Zdroj: foto autorky

Vstup do oblasti akropole Kamiros je zpoplatněný (6,50 eura), ale výhledy na okolní ostrovy stojí za to. Prohlédnout si tady můžeš pozůstatky amfiteátru, chrámu i lázní datované až do období 2000 př.n.l.

Na návštěvu k Turkům

Z přístavů hlavního města pravidelně vyrážejí lodě na sousední řecké ostrovy, ale i do tureckého letoviska Marmaris. Plavba výletním parníčkem trvá asi jen hodinu a zpáteční lístek stojí 40 euro. Letovisko je proslavené typickým tureckým bazarem, kde usmlouváš snad každou první cenu, co ti Turci nabídnou. Město není bohaté na památky, ale návštěva bazaru a ochutnávání turecké kuchyně zaberou hodně času.

Zdroj: foto autorky

Pokud tě Rhodos zaujal, neváhej a jeď ještě letos na podzim. Zvaž, zda si na letišti nepůjčit auto. Nějaké autobusy na ostrově jsou, ale příliš často nejezdí. Příjemnou cestu!

Podobné články