Robert Pecka: Jak se od práv dostal k budování cestovatelského startupu

Robert sice vystudoval práva, ale v hlavě nosil svůj nápad. Díky originálnímu přístupu získal sponzory a už se rodí cestovatelská komunita Tellmehi.
Robert Pecka

Robert Pecka vystudoval práva, angažoval se v politice a stále pomáhá s volebními kampaněmi, přesto získal investici od ARMEX Technologies, s.r.o. v úplně jiné oblasti. Rozhodl se vybudovat cestovatelskou komunitu s ambicemi překročit hranice České republiky. Co se skrývá za projektem, jak snadné je získat investice a mnoho dalšího nám Robert prozradil v následujícím rozhovoru.

Co je Tellmehi

Roberte, prozradíš stručně čtenářům, co všechno se skrývá za projektem tellmehi.com?

Zatím je za projektem spoustu titěrné práce, která zatím není příliš vidět. Jinak, pokud bych měl nějak projekt popsat, tak tellmehi.com propojuje cestovatele s místními na základě stejného jazyka.

A je jen na vás, co si s nimi přes náš portál domluvíte – zda vám budou dělat průvodce, přespíte u nich nebo na vás počkají na letišti, případně dají radu na cestu do dané destinace.

Takže plánuješ vybudovat mezinárodní cestovatelský portál?

Zdroj foto: tellmehi.com

Projekt má určitě velké ambice, ale spojeni mezinárodní cestovatelský portál zní děsně megalomansky a neosobně. To určitě nechci. Já bych naopak rád vnesl do cestování trochu osobnější přístup. Dokázal tak propojovat různé lidi odlišných etnik, původů, kultur i zemí. Spíše bych projekt popsal tak, že buduji komunitu nadšenců kolem cestování.

Mám rád, když mi dá doporučení někdo místní

Ty sám jsi cestoval  nebo stále cestuješ hodně?

Já pocházím z rodiny, kterou si člověk představí pod pojmem konzervativní – nedělní obědy, kde by  bylo slyšet spadnout špendlík. Když mi byly čtyři  roky, tak jsme jeli k moři, abych ho taky viděl, ale to bylo naposledy. Jinak jsme dovolené trávili po galeriích a muzeích. Díky tomu můžu k návštěvě doporučit Bienále v Benátkách.

Nejvíce mě na tomto cestování bavilo, že člověk pozná historii daného místa a jeho kulturu. To člověk, který se válí u moře, nepozná. Ale samozřejmě nikomu to nevyčítám. Jen pro mě tento styl cestování není ono, já chci poznávat. Nejlépe když mi dá doporučení i někdo místní.

Už asi rozumím, proč vznikl tvůj projekt. Líbí se ti myšlenka, že si lidé v cizině vzájemně pomůžou. Budou takovými průvodci. Nebo stálo za vznikem projektu ještě něco dalšího?

Ano. Právě proto, abych poznal co nejvíce místo, kam jedu, mě napadlo napojení na místní. Hned se vám cestuje lépe, když v dané destinaci je někdo, kdo vám poradí. A když mluví jazykem, který umíte, tak to je nejlepší.

Taky jsem možná trošku asociál, jestli je to správné pojmenování, a mám rád vše připravené. Rád vím, do čeho jdu a toto je další věc, se kterou vám pomůžou jen místní nebo někdo, kdo v dané lokalitě žije dlouho.

Zdroj foto: Robert Pecka

Navázat komunikaci, pozdravit se…

Odkud tedy vznikl název tellmehi.com?

Říkal jsem si, že pokud má mít tento projekt celosvětový úspěch, tak doména dot com je základ. Většina nápadů, co jsem měl, byla už zabraná. Zkoušel jsem různé přesmyčky a náhodná slova okolo cestování, mačkal písmenka na klávesnici a pořád bylo vše rozebrané.

Po asi měsíci zkoušení jsem objevil, že tento nápad vyjadřující komunikaci je volný. Osobně se mi pak líbí ještě Tellmebye. Navíc tellmehi vyjadřuje hlavní poslání celého projektu – navázat komunikaci, pozdravit se.

Takový projekt ale stojí mnoho peněz do vývoje a marketingu. Jak jsi vyřešil otázku financování?

Když jsem dostal tento nápad, samozřejmě jsem začal řešit i finanční stránku projektu, tj. z čeho zaplatím vývoj atd. Přihlásil jsem se tedy do několika programů, které pomáhají startupům. Bohužel, když se na to podívám zpětně, tak moje prezentace byla příšerná. Absolvoval jsem asi čtyři schůzky a všechny neúspěšně.

Pak jsem narazil ICUK, který mě nějakým způsobem zaujal a přihlásil se do něj. To bylo někdy v zimě a já odjížděl na hory, kdy po návratu mě čekala prezentace. Tak jsem se rozhodl pojmout prezentaci trošku jinak.

Vykašlal jsem se na powerpoint, koupil jsem skicák, čtyři lihovky a celé hory jsem kreslil prezentaci. Je trošku divné, když jdete prezentovat IT projekt a prezentaci přinesete v igelitce z Lidlu a nakreslenou v ruce. Ale možná právě toto investora zaujalo.

Měl jsem asi velké štěstí, vlastně je to takový americký sen. Prostě originální přístup, nadšení pro projekt dělá hodně. Tím moc děkuji společnosti ARMEX Technologies, s.r.o. za pomoc.

Nemohl jsem dělat oboje najednou

Prozradím na tebe, že jsi vystudoval práva a dokonce našel velmi dobrou pracovní pozici. Jak to, že jsi nakonec práv zanechal? A není pro tebe těžké se vyznat v řízení startupu?

Z části ještě práva trošku studuji. Píši na UK rigorózní práci, aby ze mě byl JUDr. Někdo by to asi označil i za životní pozici. Dělal jsem tam přijímací pohovory cca ¾ roku a hrozně moc jim chci aspoň takhle poděkovat, že mi dali tu šanci. Ale dostal jsem se do fáze, kdy jeden den jsem nastupoval do práce a druhý den jsem podepisoval životní investici. Bylo mi jasné, že nemohu dělat oboje najednou a jak jsem se rozhodl, víte. ☺ Jinak, práv jsem nezanechal. Právo mě baví a vždycky se hodí.

Od nějakých 14 let jsem měl webové stránky Warez plus klan a IT mě vždycky bavilo. V 15 letech jsem měl brigádu, kdy jsme stavěl počítače a dělal IT technika. Později jsem i pomáhal řídit volební kampaně, a to je ohromný kolos – organizovat různé akce, demonstrace atd. Jsem tedy zvyklý pracovat s lidmi a řídit je. Takže startup o pár lidech je zatím sranda. ☺

Co na to říkalo tvé okolí? Přece jenom se pořád čeká, že vystudujeme a budeme v oboru dál pokračovat. 

Přirozeně rodiče z konzervativní rodiny nebyli nadšení, ale zase nemohu říci, že by mě nepodporovali. Když něco vymyslím, tak jsou první, za kým jdu a na kom to testuji. A možná jim i tímto projektem chci něco dokázat.

Zkus si nejdřív něco v malém a postupně přidávej

Doporučil bys tedy studentům, ať se nebojí jít za svými sny? Jakou jednu radu bys jim dal do začátku? 

Nevím jestli už jsem v takové pozici, kdy mohu rozdávat rady. Ale studenti mají jednu velkou výhodu. Většinou nemají žádné závazky – hypotéku, hladovou rodinu, nezaplacené účty. Je to tedy skvělý čas si něco zkusit. Nemusí se hned jednat o megalomanský projekt. Klidně si zkusit něco v menším rozsahu, postupně přidávat, jak se daří a osahat si tak, jak to celé funguje.

Závěrem se vraťme zpátky k projektu tellmehi.com. Prozradíš nám nějaké další novinky, co od něj můžeme čekat? 

Zatím je připravená úvodní stránka, ale už se pracuje na dalších částech projekty. Brzy se můžete těšit na pořádný web. Do té doby si můžete na úvodní stránce přihlásit k odběrům newsletteru. Stát se tak do budoucna třeba právě průvodcem v zahraničí. V rámci e-mailových newsletterů vám budeme zasílat příběhy jiných cestovatelů v zahraničí, kteří se s námi propojili a jsou připravení pomoci na dálku nebo přímo na místě. Takže nás sledujte a zůstaňte v kontaktu třeba i přes Facebook.

Podobné články