Průmysl 4.0 je tady, na ČVUT s ním pomůže program SAP University Alliances

Institut informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT se připojuje ke vzdělávacímu programu SAP University Alliances.
ČVUT

Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT v Praze (CIIRC ČVUT) zavádí do výuky vzdělávací program SAP University Alliances, který umožňuje studentům i lektorům po celém světě přístup k nejmodernějším technologiím včetně portfolia pro internet věcí SAP Leonardo a dalších řešení. Cílem spolupráce SAP a ČVUT je připravit studenty na požadavky zaměstnavatelů spojené s digitalizací, ulehčit jim tak vstup do pracovního života a pomoci trhu IT, který se potýká s nedostatkem pracovních sil.

Unikátní koncept zkušební výrobní linky

V září byla se zakládajícími partnery, mezi něž patří také SAP Česká republika, podpisem memoranda na ČVUT slavnostně zahájena činnost Národního centra Průmyslu 4.0 (NCP 4.0) a otevřena první fáze Testbedu pro Průmysl 4.0. Testbed představuje unikátní koncept zkušební výrobní linky, která díky variabilitě strojů, robotů a softwarových nástrojů včetně kombinace rozšířené i virtuální reality umožní testovat postupy Průmyslu 4.0 před jejich zavedením do reálné průmyslové výroby.

ČVUT

Testbed, jehož součástí bude také modelová digitální továrna SAP Digital Manufacturing, bude postupně vybavován moderními technologiemi a po plném dokončení se stane prvním svého druhu v Evropě. V prostorách Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT v Praze tak vzniká špičkové moderní pracoviště, které poskytuje potřebnou infrastrukturu zejména pro malé a střední podniky v České republice s úkolem šířit osvětu o Průmyslu 4.0 a usnadnit přechod firem do éry digitálních podnikových a výrobních procesů. Zároveň chce CIIRC ČVUT připravovat své studenty pro práci v těchto firmách nejen po teoretické, ale také po praktické stránce.

„Ačkoliv se často setkávám s otázkou, jestli nám roboti budou brát práci, jsem si jistý, že pro absolventy ČVUT bude jako pro vysoce kvalifikovanou pracovní sílu práce stále dost. Čtvrtá průmyslová revoluce povede k tomu, že si lidé a roboti budou rozdělovat práci tak, aby prokázali mnohem větší efektivitu,“ okomentoval prof. Vladimír Mařík, ředitel CIIRC ČVUT, „SAP University Alliances nám umožní využívat k výuce moderní řešení SAP, učit studenty praktickým dovednostem a čerpat ze zkušeností škol po celém světě. Právě takové absolventy český trh potřebuje.“

ČVUT

Globální program poskytující moderní technologie školám

SAP University Alliances je globální program, do nějž je zapojeno přes 3 200 vzdělávacích institucí včetně nejprestižnějších univerzit z více než 110 zemí po celém světě. Jeho cílem je poskytnout školám moderní technologie SAP a umožnit jim účast na odborných konferencích a seminářích. Program klade důraz na praktickou výuku a na přípravu studentů pro nástup do pracovního života. Členové SAP University Alliances mají přístup k technologiím, vzdělávacím materiálům a metodologiím, jako je např. Design Thinking.

Připojením k SAP University Alliances získává CIIRC ČVUT přístup také k SAP Leonardo, portfoliu řešení pro internet věcí, které využívá big data a analytiku a propojuje lidi, věci a firmy se SAP Cloud Platform a s technologiemi, jako jsou strojové učení nebo blockchain. Tím umožňují využití internetu věcí v digitální logistice, výrobě a správě majetku. Součástí programu je také propojení s komunitou SAP Next-Gen a možnost účastnit se nejrůznějších soutěží, globálních summitů a start-upových projektů.

V České republice je členem SAP University Alliances také Fakulta sociálně ekonomické Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, kde je pro zimní semestr 2017/2018 pro studenty FSE vypsán první pilotní kurz se zaměřením na SAP.

Více informací najdete v SAP News Center. Sledujte SAP na Twitteru @sapnews.

Podobné články