Věc, kterou jste chtěli vědět: Proč máte průjem během kocoviny?

Další díl nepravidelného seriálu se tentokrát zaměřuje na kocoviny.
kocovina

Rádi vám odpovídáme na tíživé otázky života. Posledně jsme vám řekli, jak dlouho vydrží člověk bez jídla a teď se zaměříme na něco, co pravděpodobně řešíte alespoň každý týden (počítáme, že jste poctiví studenti). Kocoviny, to je nedílná součást života studenta. Proč ale, když je ta kocovina pořádná, máme sakra průjem?!

Nejste v tom sami, může za to velmi rychlé trávení

Podle gastroenterologů jde o velice častý jev, takže pokud něco takového prožíváte, rozhodně nejste výjimka. A co to způsobuje? Ve stručnosti neobvykle rychle fungující trávení.

průjem

Pokud pijete alkohol, ten ve vašem těle zvyšuje takzvanou pohyblivost střev. To jsou kontrakce, které pohybují s jídlem ve vašem střevním traktu. Když to zkombinujete s tím, že alkohol obsahuje antidiuretický hormon, z vašich střev se stává prostě tak trochu skluzavka. Antidiuretický hormon reguluje zadržování vody a zabraňuje vašim játrům, aby ihned poslala, co vypijete, do močového měchýře.

V dlouhém střevě všechno projíždí rychle, nestíhá se

Znamená to, že všechny ty vaše panáky a koktejly jdou velice rychle do tračníku, kde si to začnou užívat střevní bakterie. V podstatě jim poskytnete také párty. Výsledkem je plynatost a průjem, které obvykle nemáte, protože jídlo a voda tím prostorem projíždí pomaleji. Jelikož ale všechno proletí, tračník nestíhá absorbovat tolik tekutin jako obvykle a tak vám k tomu kakání přibývá i voda.

Big Lebowski

A hned jste chytřejší. Tak příjemné trávení na záchodě při další kocovině, protože pochybujeme, že i když jste teď chytřejší a víte co to způsobuje, budete zdrženliví.

Podobné články