Nejúžasnější věc na světě: Sloni si myslí, že lidé jsou roztomilí stejně, jako když sledujeme štěňata

Máme pochybnosti, zda se v celém roce 2018 objeví nějaká rozkošnější zpráva.

To nám ten nový rok hezky začíná. Proč totiž pořád číst nějaké negativní zprávy, když se objevila jedna z nejpozitivnějších vůbec? O co jde? Slonům přijdou lidské bytosti roztomilé. Úplně stejně roztomilé, jako nám přijdou roztomilá například malá štěňátka.

„Právě jsem se dozvěděla, že sloni si myslí, že jsou lidé roztomilí stejným způsobem, jakým lidé uvažují o roztomilosti štěňat (aktivuje se jim stejná část mozku, když nás vidí),“ napsala na svůj Twitter Julia Hass. Asi není divu, že tahle informace má už přes půl milionu lajků a přes 200 tisíc retweetů. Lidí prostě potřebují pozitivní zprávy.

Sloni zpracovávají emoce podobně jako lidé

O slonech je známo, že mají velmi komplexní mozky a dokážou projevovat a zpracovávat poměrně složité emoce. Dokonce existují sloni trpící posttraumatickou stresovou poruchou. Také tvoří rodinné komunity a truchlí, když někdo z této komunity zemře.

Dokonce se říká, že jde o jediného člena zvířecí říše, který provádí při úmrtí bližního rituály podobné lidskému pohřbu. Vše popisuje odbornice na slony, Martin Meredith, ve své knize. Sloni například uctívali mrtvého člena své komunity tím, že se jeho těla lehce jeden po druhém dotkli svými kly.

Sloni jsou také známí tím, že pomáhají bližnímu svému. Pomohou jinému slonovi, pokud je zraněný, ačkoli s ním nemají příbuzenské nebo komunitní vazby. V Indii například slon pomáhal lidem vkládat polena do vyhrabaných děr. Všechno šlo v pořádku, když do jedné díry odmítal poleno vložit. Jakmile řidič auta šel zjistit, co se děje, zjistil, že v díře spí pes a slon do ní vložil poleno až v momentě, kdy psa vyhnali.

Sloni jsou lepší lidi než lidi.

Podobné články