5 chyb při třídění odpadu

Nevíte, kam patří obaly od kosmeticky nebo že obaly od vajec nepatří do papíru? Kam s nimi si přečtěte v našem článku.

Už jsme si asi nejspíš všichni, kteří třídí odpad, zvykli, že se netřídí jen papír, plast a sklo, ale jsou tu i další kontejnery. Bio odpad, kartonový kontejner, bílé sklo, nebezpečný odpad. Vyznat se v tom je někdy docela věda, jsou odpady, u kterých si nejsme jistí, kam je vůbec házet anebo si jistí jsme, ale je to úplně špatně. Tady je pět nejčastějších omylů. 

Kapesníky, vatové tampony a vatičky do uší 

Mohlo by se zdát, že hodit tuhle trojici do papíru je ideální, jenomže z hygienických důvodů je to více než nevhodné. Posmrkané kapesníky, použité vatičky na oči či do uší a další hygienické pomůcky házejte do smíšeného odpadu. 

Toaletní ruličky a kartony od vajec 

Opět by se mohlo zdát, že jasnou volbou je papír, opět je to omyl. Ruličky od toaletního papíru a kartony od vajíček už nelze znovu recyklovat, protože už byly tolikrát recyklované, že vlákna nejsou dostatečně dlouhá k opětovnému použití. Proto s nimi zase do smíšeného odpadu. 

Kam s tím?

Mastné obaly 

Ať už se jedná o mastný papír nebo plast, nepatří do barevných kontejnerů nýbrž do smíšeného odpadu. Mastnota velmi ztěžuje průběh recyklace, a proto buď mastný odpad vymyjte teplou vodou a přípravkem na mytí nádobí anebo jej raději hoďte do klasické popelnice. Obaly od olejů nebo ryb jsou dokonalým příkladem. 

Zubní pasta a kosmetické obaly 

Zatímco obal od zubní pasty vyhazujte do smíšeného odpadu kvůli vrstvě hliníku, která se ve vnitřku obalu objevuje, kosmetické obaly můžete házet do žlutých kontejnerů. Kosmetika neobsahuje žádnou nebezpečnou látku, která by mohla průběh recyklace ohrožovat. To ovšem neplatí pro spreje na vlasy nebo stříkací deodoranty. S těmi opět do smíšeného. 

Mléko a kartony 

Někde se hází do oranžových kontejnerů, někdy jsou spojené se žlutými. Pokud budete ale jen trochu pátrat, doberete se k výsledku. Podívejte se na článek, který toto řeší: Kam patří krabice od mléka.

Foto: flickr.com/csatch, flickr.com/atramos

Podobné články