Nejčastější nesmyslné mýty o dárcovství kostní dřeně

A že jich je.

Jaké jsou nejčastější mýty a bludy o dárcovství kostní dřeně? Pojďme ty hoaxy a starosti všechny rozptýlit a říct si, jak je to s tím odběrem doopravdy.

Při vstupu do registru mi budou brát dřeň jehlou přímo z kosti!

Ale hloupost, nekoukejte tolik na ty americký filmy. Pokud se rozhodnete zapsat se do registru, tak to neznamená, že vám rovnou bude někdo navrtávat kost, jen co vás zahlédne ve dveřích budovy. Při zápisu věnujete jen mrňavou ampulku krve, z které odborníci získají veškerá data, která potřebují. To už si víc bolesti protrpíte při tetování  nebo při pohledu do peněženky po návštěvě hospody než při tomto ďubnutí.

 

 Čeká mě pak bez výjimky operace

Klid. Není to tak úplně pravda. Pokud se ukáže, že jste vhodným dárcem kostní dřeně, tak ji můžete darovat dvěma způsoby. Buď při menším chirugickém zákroku s krátkým uspáním, kdy vám ji vezmou přímo z kosti pánevní, nebo bez uspání z krve na separátoru. Což na první pohled není tak rozdílné od odběru krevní plazmy.  Ačkoliv je konečné rozhodnutí, jakým způsobem odběr podstoupíte, vždy na vás, faktem je, že v některých případech dřeň odebraná při operaci je pro konkrétního pacienta vhodnější. Tak se toho nebojte. Chvilka anestezie není o tolik horší nebo škodlivější než všechny ty páteční blackouty, co si člověk za život způsobil alkoholem.

 

Bolí to

Ne, nebolí. Po operaci můžete mít možná chviličku pocit, jakoby vás někdo lehce sejmul míčem do pánve při vybíjené, ale to je asi tak vše. Buď vás čeká napíchnutí žíly jehlou na separátoru nebo to celé zaspíte na operačním sále. Pohoda lebeda.

 

Když si to na poslední chvíli rozmyslím, tak prostě vezmou někoho dalšího

Ano, ta šance tu sice je, ale takové hledání může zabrat měsíce a pacient ztrácí tolik potřebný čas. A ten často tiká někdy velmi rychle. Pokud se vám registr ozve, tak to často znamená, že vy a jedině vy máte možnost tomu člověku zachránit život. Tak nebuďte bačkory a nezvorejte to.

Nemůžu se registrovat, pokud jsem těhotná

Ale jo! Klidně s vrhem paterčat! Sice nemůžete jít těhotná přímo na odběr dřeně, ale svůj vzorek krve můžete do registru klidně dát i se zlomenou nohou, při užívání antikoncepce, po piercingu i tetování. Budou vás mít v záloze a až přijde váš čas, tak se vám ozvou.

 

Budu mít trvalé zdravotní následky

Ale houby. Po odběru na separátoru můžete být sice unavení jako při lehkém nachlazení, ale to je asi tak vše. Naopak si vás budou hýčkat. Zdravotní stav dárců po odběrech je dlouhodobě preventivně sledován a v průběhu roku jste zváni na pravidelné kontroly co tři měsíce a poté jednou ročně po dobu deseti let. Takhle často si na vás možná nevzpomene ani váše máma. A i tak nebyly zjištěny nikdy  žádné dlouhodobé následky. Takže pokud chcete být občas kontrolování jako správní hypochondři, tak by vás to mělo jen potěšit.

 

Více informací o možnosti darování a registrace kostní dřeně najdete na www.kostnidren.cz.

Podobné články