Pár naprosto náhodných faktů a zajímavostí, které vám zvednou náladu

Chcete oslňovat zábavnými bizarními fakty? Ale prosím, beze všeho.

Ok, venku mrzne a celý dnešní den možná stojí za houby, ale i tak si můžete vylepšit den dávkou příjemné prokrastinace tím, že si přečtete kupu rozkošných faktů, kterými budete oslňovat na rodinných sešlostech, ne? Ne? Pozdě. Jdeme na to.

Pizza Margharita

Tato pizza byla pojmenována na počest Markéty (Margharity Savojské), italské královny z let 1878 – 1909. Doufáme, že Italové si tento zvyk pojmenovávat jídlo po svých panovnících neponechají trvale a nebude nás tak čekat lahůdka jménem Berlusconi.

Stát Wyoming nevěří eskalátorům

Ačkoliv to zní velice bizarně, tak v celém státě Wyoming jsou poze dva eskalátory. Žádné logické vysvětlení pro to není, ale jak říkají místní – není potřeba stavět vysoké domy. Obyvatel je málo a půda široká. Prostě se roztahujeme, nerosteme do výšky.

A pavouci jsou dost nechutní

Napadlo vás někdy, jak recyklují pavouci pavučiny, když se jim něco nepovede? Začnou znovu? Ale kdepak. Prostě výpotek svého zadečku sežerou. Dobrou chuť.

Švýcarská morčata

Pokud bydlíte ve Švýcarsku, tak se můžete velice snadno dopustit zločinu tím, že vlastníte jen jedno morče. Morčátka jsou totiž zvířátka párová a musí mít podle zákona minimálně jednoho kamaráda. Pokud mu ho nezajistitíte, tak si na vás úřady posvítí.

Irsko je země kouzelných bytostí

Irové se sice mohou rozčilovat, že si je lidé spojují neustále s Leprikóny a druidy, ale sami tomu moc nepomáhají. Jejich národní zvíře je totiž oficiálně jednorožec.

Všichni dobyvatelé se mohou vyklidnit

Podle mezinárodní vesmírné dohody z roku 1967 je ilegální, aby si měsíc přivlastnila jakákoliv země. Takže schovejte vlajky svých států hezky do skříně.

Praštěná nemoc

Pokud se ošklivě udeříte do hlavy a skončíte na traumatologii, tak se vám může stát, že onemocníte syndromem cizího přízvuku. Ten se projevuje tak, že ačkoliv lidé hovoří ve svém rodném jazyce, tak si na krátkou či delší dobu osvojí třeba ostravský dialekt, kterého se nemohou zbavit.

Rostlinná bolestivá genocida

Podle vědců spolu mohou rostliny komunikovat pachy. Třeba vůně posečené trávy, která nám dělá tak dobře, je prý v rostlinné řeči voláním o pomoc. Nevíme sice, jak by jim mohly ostatní kytky pomoci, ale prý je to tak. Takže takové ohánění se sekačkou je víceméně vražda.

Lahvičky s překvapením

V minulosti doporučovali lékaři Londýňanům pořídit si při morové epidemii takzvané láhve na vlastní… ehm, prdy. Poté co jste jeden takový prdík do nádoby lapili, tak jste jej měli pravidelně vypouštět v místnosti. Věřilo se, že jakékoliv silné čpavé pachy bylinek či hniloby mohou s nákazou bojovat. A ne každý měl po ruce holt koření a levanduli, že.

Ach ta ironie

Ironickým faktem je, že jediný člen ZZ Top, který nemá vousy, se příjmením jmenuje Beard.

Tučňákodzilla není hoax!

Podle kostních nálezů na Seymourově ostrově to vypadá, že před čtyřiceti miliony let zde žili tučňáci, kteří byli až dva metry vysocí. Děkujeme za noční můry.

Ahoj, já jsem John McClane a toto je má píseň Moon river

Ačkoliv se to dnes zdá jako kacířská myšlenka, tak původně měl hrát hlavní roli ve Smrtonosné pasti Frank Sinatra.

Všechno je relativní

Vzpomínáte na mistra Yodu z Hvězdných válek? Autoři této loutky přiznali, že jeho hlavu částečně modelovali podle podoby Alberta Einsteina.

Australští mazlíci

V australském Queenslandu je nezákonné chovat králíka jako domácího mazlíčka. Jediná výjimka platí pro eskamotéry a kouzelníky. Což je sice dobré pro Harryho Pottera, ale malé holčičky zapláčou.

Dudy nejsou tím, čím se zdají být

Asi teď rozpláčeme všechny Skoty, ale podle všeho se ukázalo, že první dudy vynalezli Peršané. Je nám líto.

Nabídka, která se neodmítá

Abraham Lincoln měl kdysi nabídku importovat do své země slony a postupně je množit tak, aby se zde trvale adaptovali. Nicméně ji nakonec odmítl. Takže bláhoví Američané přišli o svá divoká stáda slonů prohánějících se na Manhattanu. Blázni.

Konečně dobrá výmluva

Pokud se bojíte své tchýně, tak to nemusí nutně znamenat, že jste asociální, ale prostě jen nemocní. Tato fóbie se oficiálně nazývá pentheraphobia.

Místo, kde by chtěl bydlet každý

Podle NASA existuje planeta HD 189733b, kde místo vody prší sklo. A pak si někdy stěžujte na místní počasí.

Den, kdy se nic nestalo

Na „Dobrý pátek“ v roce 1930 BBC vydalo pouze jednu zprávu „Nejsou tu žádné novinky“ a místo zpravodajství hráli celý den klavírní hudbu. Což bychom docela někdy uvítali i dnes.

Smolař

Tsutomu Yamaguchi byl v Hirošimě, když dopadla bomba, v práci. Jako zázrakem přežil a vrátil se do svého domova… v Nagasaki. Překvapivě žije dodnes a je mu okolo 93 let.

 

Podobné články