Konečně návod, který definuje data narození mileniálů, generace X a post-mileniálů. Kam patříte?

Hurá, konečně budete mít odpověď na otázku, která vás jistě niterně už dlouhou dobu tíží. Jste mileniál?
mileniálové

Neustále slyšíte o takzvaných mileniálech, generaci X a dalších označeních. Není ale vždy úplně jasná, jak se definuje která z těchto skupin. Vlastně jde o docela neoficiální sociální konstrukty. Až doteď.

mileniálové
Photo by Quinten de Graaf on Unsplash

Pew Research Center se rozhodlo konkrétně definovat jednotlivé skupiny mladých lidí podle data jejich narození a určit tak, kam kdo patří.

Nebudeme zdržovat, zařadit se můžete podle tohoto seznamu

  • Generace X: narození mezi 1965 až 1980 (38-53 let)
  • Mileniálové: narození mezi 1981 až 1996 (22-37 let)
  • Post-mileniálové: narození mezi 1997 až do současnosti (0-21 let)

Podle Pew Research bylo nejtěžší zjistit, kdy končí generace mileniálů. Určovali to podle toho, že by jednotlivé osoby měly být dost staré na to, aby pochopily, co se dělo 11. září 2001 a zároveň také měli prožít finanční krizi v roce 2008 jako mladí dospělí.

Lidé narození mezi 1981 až 1996 by měli mít ekonomickou krizí poznamenané začátky kariér, nebo alespoň zažít ji během vyšších ročníků ve škole. Mileniálové by také měli být poznamenání rozmachem moderních technologií.

iPhone
Photo by Rami Al-zayat on Unsplash

Nejstarším postmileniálům bylo 10 let, když byl představen první iPhone, zatímco mnoho mileniálů si pamatuje ještě pevné telefonní linky, dokonce i vytáčecí telefony. V americe zažívala generace X rozmach počítačů, u nás tahle technologie začala masivně přicházet až po revoluci, takže se také spíše řadí do generace mileniálů.

Podobné články