Kolik přátel ve skutečnosti potřebujete, abyste byli šťastní? Tady je odpověď

Kamarádi vám přinášejí štěstí, radost a jsou tu pro vás, když je vám těžko. Ale kolik jich potřebujete? Seriál Přátelé to měl dost vědecky vypočítané!
Přátelé

V devadesátých letech britský antropolog doktor Robin Dunbar zjistil docela zajímavou věc. Lidé jsou schopní udržet sociální vztah se zhruba 148 dalšími lidmi, což je dáno velikostí naší mozkové kůry. Později bylo toto číslo známé jako Dunbarovo číslo. Abychom zvládli zpracovávat další sociální informace, potřebovali bychom více kognitivní kapacity, která už v mozku prostě není kde brát. Zkráceně se dá říct, že náš mozek prostě nezvládne více než 150 vztahů.

Říkáte, že na Facebooku máte mnohem víc kamarádů? A nejsou to spíše „kamarádi“, o jejichž životě toho vlastně moc nevíte a ani je většinou neznáte osobně?

Přátele máte ve vrstvách

Dunbarovo číslo vedlo později k dalšímu konceptu, a to jsou „Dunbarovy vrstvy“, kde se ještě počítá s emocionání blízkostí k jednotlivým osobám. To znamená, že vaše vztahy s dalšími lidmi jsou více v různých vrstvách a nejde jen o směsici 150 dalších lidí.

Nejbližší vrstva mívá kolem tří až pěti lidí, další vrstva mívá kolem 15 lidí, pak jich je 50 a tak dále. Ona nejbližší vrstva jsou ta největší a nejdůležitější přátelství člověka. To jsou lidé, se kterými se často setkáváte, povídáte si s nimi o osobních věcech a máte s nimi silné emocionální propojení.

V seriálu Přátelé to vlastně dost přesně vychází. Ross, Rachel, Joey, Phoebe, Monica a Chandler – přesně pět lidí.

Potřebujete tři až pět lidí, abyste se cítili dobře? Pravděpodobně ne, ale podle průzkumů musíte mít alespoň jednoho člověka, jinak lidé pociťují deprese a mizérii.

Podobné články