Proč se z marihuanových koláčků sjedeme víc než z jointů?

A proč nám častěji způsobují bad-tripy?

Každý z vás má v rukávu alespoň jednu historku o tom, jak jste vy nebo vaši známí snědli nějaké to okořeněné brownie a měli zážitky, o kterých rodičům asi nikdy vyprávět nebudete. My sami jsme měli zkušenost s lidmi, co si dali THC muffin a měli pocit, že na ně padá strop, na kterém se promítá Casablance nebo že zahrada se změnila v bazén, do kterého skáčou lední mědvědi. A to je, přátelé…true story.

Na první poslech to zní humorně, ale sakra…jaktože se vám nikdy nepodařilo se do takového stavu prohulit? Sice všichni víme, že u drog vždy závisí na množství a způsobu podání, ale proč je rozdíl mezi stavem z koláčků a jointů tak velký?

V čem je tedy rozdíl?

V porovnání s hulením vás promění koláčky v gaučovou mrtvolu s prázdným pohledem na delší dobu a mnohem silněji. Sice nabíhají pomaleji, ale jejich účinek trvá čtyři až šest hodin. Při hulení cítíte efekt téměř instantně, kdy vrchol stavu zažijete kolem třicáté až šedesáté minuty, až postupně do dvou hodin odezní kompletně. Zajímavé je, že při kouření do sebe dostanete mnohonásobně více THC, než z jakéhokoliv koláčku, tak je tedy sakra možné, že je účinek hulení mnohem slabší?Problémem je, že se v každé části vašeho těla tráva vstřebává jinak, záleží na způsobu podání.

A teď přijde na řadu trochu té biochemie (takže neprotáčejte oči vsloup, že jsme vás nevarovali)

Největší rozdíl mezi orálním podáváním a kouřením marihuany je ten, že při orálním podání se dostane velká část kanabinoidu Delta-9-THC do jater dříve, než se rozpadne a zde je přeměna na 11-hydroxy-THC. Jinými slovy – pokud kouříte, tak k této proměně dojde v mnohem menším množství. Co to ale znamená? Mnoho lidí slyšelo o THC, ale ostatní sloučeniny jsou pro ně věliká záhada.

11-hydroxy-THC je typem kanabinoidu, který nebyl ještě příliš dobře prostudován. Jediné studie, které existují, se zabývají detekovatelností této drogy v krvi a moči a ví se o ní, že může za psychoaktivní působení marihuany. Proto vám halucinace při kouření narozdíl od pojídání nehrozí.

A na to se přišlo jak?

V roce 1973 byla tato látka intravenózně v malém množštví podána pár pacientům a ti tenkrát zažili jízdu svého života. Zrychlil se jim puls, měli halucinace a celkově byli sjetí více než zimní pneumatiky v létě. Sami popsali tento zážitek oproti hulení jako nesrovnatelný.

Zajímavé je, že tyto psychoaktivní účinky drogy nejsou vázány jen na výše zmíněné kanabinoidy. Závisí také na terpenový levelech, metabolismu dané osoby a i tím, co ten den jedla.
Když si dáte pár jointů, tak se marihuana dostane do vaše krevního oběhu skrze alveoly v plicích. Nesmíme zapomenou, že THC je ale látka rozkládající se v tucích a v krvi, která je víceméně voda, se tak dobře holt nevstřebá. A většina potenciálních psychoaktivních látek vámi jen tak prosviští.Zato u jídla je to jiná. Už při polykání začnou vaše sliny THC štěpit a v okamžiku, kdy jídlo dosáhne žaludku, tak je dílo zkázy dokonáno.

Je to tedy nebezpečnější?

Ani ne. To, že se cítíte sjetí celí až do konečků prstů, na to nemá moc vliv. Pořád bychom neměli zapomínat na to, že ročně alkohol stále zabíjí víc a víc lidí, ale ani vědci nikdy neslyšeli o někom, kdo by se předávkoval z marihuany.

Technicky vzato se jí sice MŮŽETE předávkovat, ale prostě na to neumřete. Pokud to přeženete, tak si prostě jen v klidu zavřete oči a zhluboka se napijte vody. Ono to nakonec přejde.

 

 

Podobné články