Věděli jste, že si všichni čistíme uši špatně? Doktoři říkají, že bychom to měli dělat takhle

Ano, i vy si je čistíte špatně. Všichni si je čistíme špatně a měli bychom to konečně napravit.
vatové tyčinky

Je velice pravděpodobné, že jako všichni ostatní věříte mýtu, že mít v uších maz je znamením špatné hygieny. Vychází to z logiky: jaké výhody může mít nějaký škaredý maz v uších? Má jich ale poměrně dost.

Maz v uších ve skutečnosti chrání a promazává ušní kanálky a má antibakteriální účinky zabraňující infekci. Jak zjistili profesoři z University of Pittsburgh Medical Center, když si budete čistit uši příliš často, bude vás v nich šimrat a budete mít vyschlou kůži.

čištění uší

Největší zlo jsou vatové tyčinky

Přílišné čištění ale není jediný problém. Vaším největším nepřítelem jsou vatové tyčinky. Nedávná americká studie odhalila, že každoročně skončí 12 milionů Američanů na pohotovosti s tím, že si zarazí ušní maz tak hluboko do ucha, že jej musí vytáhnout profesionálové. S vatovou tyčinkou, když nebudete opatrní, si dokonce můžete propíchnout ušní bubínek.

čištění uší

Jak tedy doktoři doporučují, abychom si čistili uši? Máme se držet těchto základních rad:

  1. Namočeným hadříkem ve vlažné vodě očistíme vnější část ucha a osušíme ručníkem.
  2. Prázdnou lahev od kapátka do očí naplníme buďto peroxidem vodíku nebo dětským olejíčkem. To jsou látky, které uvolňují nahromaděný ušní maz.
  3. Nakloníme hlavu, aby jedno ucho mířilo směrem vzhůru. Přidržíme kapátko u ušního kanálku a čtyřikrát nebo pětkrát zmáčkneme do ucha.
  4. Otvor ucha pak jemně masírujeme krouživými pohyby, aby tekutina stékala hlouběji. Krouživé pohyby také zajistí, aby se tekutina dotkla všech stěn v kanálku. Pak hlavu narovnáte a necháte 10 minut působit.
  5. Kapátko naplníte vlažnou vodou a pomalu vmáčknete vodu do ucha. To vypláchne uvolněný maz. Teď hlavu nakloňte uchem směrem k zemi, aby voda mohla vytéct. Vše opakujte s druhým uchem.

To je vše.

čištění uší

Není třeba žádných speciálních, drahých přípravků z lékárny nebo si platit drahé profesionální čištění uší (kde se dělá víceméně totéž). A co když nevyteče žádný maz? „Ve většině uší se maz sám přirozeně rozpouští, a když se nahromadí, sám se uvolňuje, takže je nejspíš všechno v pořádku,“ říkají doktoři. Pokud i potom máte pocit, že máte něco v uchu, pak už je skutečně na čase navštívit lékaře.

Podobné články