7 orgánů, o které můžete přijít a stále můžete pohodlně žít

Naše tělo je totiž neuvěřitelné

Lidské tělo je nezdolný držák. Nejenže můžete očividně přežívat i bez půlky mozku, ale i při pouhém dárcovství krve ztratíte klidně i 3, 5 trilionu krvinek a fungujete pohodlně dál. Dokonce i když přijdete o celé orgány, tak můžete relativně úspěšně radostně žít. Ne že bychom vám to doporučovali, ale je dobré to vědět. Tak bez kterých orgánů bychom se klidně v dnešní době obešli?

Slezina

Tento orgán se nachází v levé části vašeho nadbřišku zhruba těsně pod hrudním košem. A docela často o ni můžete přijít díky zranění. Jak je známo – žebra mají tendence se lámat a slezina je v takovým případech velice často probodnuta nebo rozdrcena. Při poškození se musí tento drobný orgán vytáhnout, protože krvácí tak masivně, že vám může způsobit smrt.

Samotná slezina se skládá ze dvou částí – červené a bílé. První část slouží k ukládání a recyklaci červených krvinek, zatímco bílá se stará o krevní destičky a bílé krvinky. Jak je tedy možné, že bez ní dokážeme fungovat? Snadno. Všechny tyto funkce zvládají zastupovat játra a lymfatické uzliny.

Žaludek

Zní to bizarně, ale je to tak. Žaludek má v našem těle jedinou funkci – pomáhá nám pomocí šťáv natrávit jídlo, abychom následně ve střevech z něho lépe vstřebali živiny. Lidem, jenž mají tento orgán poškozený nehodou, nebo o něj přijdou v důsledku rakoviny, lékaři napojí jícen přímo na tenké střevo. A pak vás čeká jen kašovitá strava a vitamíny. Ale žít se s tím dá.

Rozmnožovací orgány

Ne, teď nemluvíme o vašich genitáliích jako takových, ale spíše o vaječnících a varlatech. Tyto orgány jsou párové, takže můžete klidně jenom s jedním počít potomka. Ale pohodlně přežívat můžete klidně i bez nich. Jen počítejte, že si dost zkrátíte život. Ženy tak přijdou o životně důležitý estrogen, který chrání kvalitu jejich cév a bez něj se stanou možnými adepty na blížící se mrtvici nebo infarkt.

Tlusté střevo

Všchny živiny, které jste potřebovali do těla dostat, jste již dostali v tenkém střevě. Funkce tlustého spočívá jen v tom, že se v něm vstřebává voda a zahušťuje vaše fekálie. Pacienti, kterým bylo odejmuto nebo výrazně zkráceno, sice museli přejít na jiný typ stravy, ale podle všeho se to docela pohodlně dá.

Žlučník

Tato malá potvůrka sídlí po játry a spoustu lidí umí pěkně potrápit. Ukládá se v něm žluč, která má za úkol rozkládat tuky. Nicméně funguje jenom jako úschovna. Žluč samotná se vytváří v játrech a zde se skladuje jen ta nepoužitá a nadbytečná. Pokud střeva nějaké tuky detekují, tak žlučník začne mít kontrakce, kdy tuto tekutinu začne vypouštět. Pokud máte ale vysoký cholesterol, tak se vám v tomto orgánu mohou začít ukládat žlučníkové kameny, které při podobných kontrakcích způsobí bolest naprosto nesnesitelnou. A spousta lidí si kvůli tomuto trápení tento orgán nechává radši dobrovolně odoperovat.

Slepé střevo

Ačkoliv se dlouhou dobu myslelo, že slepé střevo je tak trochu hloupý omyl matky přírody, tak má ve skutečnosti důležitou funkci. Slouží jako úložiště hodných bakterií na stavy nouze. Pokud tedy trpíte explozivním průjmem nebo berete velice silná antibiotika, tak vaše tělo o všechny přijde ty skvělé lactobacilly a ostaní přijde. Z appendixu však vaše střevo může být těmito životně důležitými potvůrkami znovu osídleno. Operovaní lidé je bohužel musí nahradit probiotiky, v extrémních případech i fekální transplantací (ano, tato věc reálně existuje). Ale přežijete.

Ledviny

Ledviny jsou další zástupci párových orgánů, což je výhoda. Skoro všichni lidé mají dvě, ale očividně se dá přežít i jen s jednou nebo žádnou. Ale budete k tomu potřebovat dialýzu. Tyto životně důležité orgány slouží k očistě naší krve, kdy nám hlídají hladinu vody a elektrolytů a zároveň fungují jako síto na všechny ošklivé věci. Mnoho lidí může o tyto orgány přijít v důsledku nádoru, infekce, alkoholismu nebo neléčeného vysokého tlaku. V tomto případě nastupuje na řadu dialýza. Vybrat si můžete z hemodialýzy nebo peritoneální dialýzy. Obě používají roztok dextrózy k čištění krve. První způsob je strojové napojení na dialyzátor a druhé spočívá v manuálně zavedeném katetru do břicha. Jajks.

Délka života dialyzováného člověka závisí nicméně na více faktorech. Na pohlaví, typu onemocnění, věku a i způsobu dialýzy, který postupuje. Takže ačkoliv někteří lidé se na dialýze dožívají dalších dvaceti let, tak u někoho se tento čas může snížit i jen na pár roků.

Závěrem vám můžeme říct, že sice přežijete bez spousty orgánů, ale než se vydáte na černý trh, abyste si za vyhandlované peníze za ně koupili nový iPhone, tak to možná přece jen zvažte.

 

 

Podobné články