Jednoduché vysvětlení, proč kokain mění lidi na totální blbečky

Úplně nejvíc jednoduché vysvětlení by bylo, že jsou to prostě lidi, kteří utrácejí tisíce a tisíce za bílý prášek, ale raději necháme odpovědět vědce. Ti vědí, proč dělá kokain z lidí blbečky.

Pokud jste viděli někdy někoho na kokainu, možná jste si všimli takové zajímavé věci. Spousta lidí, kteří si dávají kokain, se mění v arogantní, sebestředné blbečky. Jako mávnutím kouzelné hůlky. Čím to je? Proč se to děje? Nebojte se, vědci mají vysvětlení.

„Kokain v lidech způsobuje, že jdou do sebe, což znamená, že se buďto stanou introvertní nebo velmi sociální, ale zároveň také trochu dominantní a sebestřední,“ říká Katy Mcleod, která praktikuje protidrogovou prevenci na hudebních festivalech. „Problém s kokainem je, jak se při něm cítíte uvnitř a jak vás vidí ostatní, zatímco jste pod vlivem. Tyhle dvě věci nejsou vždycky tak úplně v synchronizaci. Máte pocit, že jste hrozně chytří a výmluvní, zatímco ostatní si o vás myslí, že se chováte jako blbec.“

Toho jste si mohli všimnout, pokud máte kamarády, kteří si čas od času šňupnou (víte o tom, že máte docela bohaté kamarády, kteří očividně nevědí, co s penězi?). Všechno to má ale i skutečně vědecké pozadí.

Kokain útočí na specifická místa v mozku, která z vás udělají blbečka

Drogy útočí na dva psychologické mechanismy ve vašem mozku. Při požívání kokainu se do vašeho mozku dostává velké množství dopaminu. Ten nezpůsobuje úplně příjemné pocity, ale jde o mechanismus umožňující učení. Něco jako když zahrajete dokonale song na kytaru. Máte hroznou radost a chcete si ten pocit zopakovat, takže zkusíte zahrát další song. Kokain tohle replikuje, ale mnohonásobně víc. Kokain zároveň ovlivňuje prefrontální mozkovou kůru, což je část mozku, která ovlivňuje chování. V podstatě ovlivňuje vaše uvažování a rozhodování. Myslíte si, že něco děláte (třeba že něco hrozně chytrého říkáte), ale ve skutečnosti děláte něco úplně jiného (říkáte něco, co není ani trochu chytré).

Takže se nakonec chováte jako blbečci.

Raději neberte drogy, jo?

Podobné články