Věc, kterou jste chtěli vědět: Co se děje, když spláchnete záchod v letadle?

Opět odpovídáme na otázky, které zcela určitě tížily váš mozek a nedaly vám spát. Tentokrát se zaměřujeme na záchod v letadle.

Léto znamená dovolené, cestování a při dnešní ceně letenek, kdy si po Evropě s batohem na zádech můžete létat kam chcete za tisícovku, není letecká doprava nedostupným cestovním prostředkem. Jediná nevýhoda letadel? Když musíte na záchod. Musíte se nasoukat do miniaturního prostoru a doufat, že zatímco děláte svou činnost, nezačnou turbulence. Pak vykonáte svou činnost, spláchnete a… Co se děje dál?! Napadlo vás to někdy? Tak pro vás máme odpověď!

Záchod v letadle vás řádně vysaje

Na rozdíl od WC u vás doma nemohou letadla spoléhat na spláchnutí pomocí tekoucí vody. Letecké společnosti se snaží šetřit všude, kde to je jen možné a chtějí, aby byla letadla co nejlehčí. Méně váhy znamená méně spotřebovaného drahého paliva. Nemohou tedy s sebou vozit litry a litry vody jenom pro záchod.

Záchody v letadlech proto dlouhá léta používala elektronický čerpadlový systém, který s odpadem pohyboval společně s kapalinou Anotec, který fungoval jako odstraňovač zápachu. Fungovalo to tak dlouhou dobu, ale Anotec je pořád těžká tekutina.

Od 80. let tedy začala letadla používat pneumatické vysávání, které vysává tekutiny a pevný odpad. Jakmile stisknete tlačítko na spláchnutí, otevře se v záchodě kryt ventilu a do trubky se vsaje obsah. Všude je nepřilnavý povrch podobný teflonu, aby nebyly žádné zbytky. Všechno to cestuje do zásobníku na zadku letadla, odkud se odpad vyčerpá po přistání letadla.

Podobné články