8 geniálních hacků jak zefektivnit vaše učení

Radši googlíte články o učení, než abyste se učili? Styďte se.

Rady, jak zefektivnit učení je mnoho. Každý jsme tady kdysi byli. Zoufale jsme googlili na internetu, jak se něco naučit místo toho, abychom se sakra učili. Zkoušeli jsme si koupit nové zvýrazňovače, tisknout přednášky, pouštět si jejich audioverzi nebo se nechávali zhypnotizovat podle lame youtube návodu nějakého Inda, co stejně nefungoval. Vybrali jsme pro vás pár nejefektivnějších tipů, co vám můžou zachránit kůži před zkouškami.

Systém drobných odměn

Zkuste chvíli sami nad sebou přemýšlet jako nad malým neposlušným psíkem, co potřebuje systém odměn a pozitivní fixace, aby plnil, co chcete. Je jedno, jestli si za každý odstavec nebo naučenou kapitolu dáte bonbon, koupíte si na slevomatu poukaz na masáž nebo si dáte malou procházku. Vidina nějaké odměny vás nastarujte k tomu, že v sobě objevíte své lepší já. To, které se doma nepřežírá a neuklízí jen proto, aby nemuselo otevřít sylabus.

Binaurální beaty

Binaurální beaty aka binaurální rytmy jsou zvuky, které na určitých frekvencích mohou ovlivnit činnost našeho mozku. Ať už jej uklidnit, koncentrovat nebo přivést do spánku. Pokud vám to zní maličko ezo, tak se nebojte, a prostě to vyzkoušejte. Na youtube je spousta kanálů, které tyto binaural beats zaměřené přímo na učení mají. Jen nezapomeňte, že pro tento experiment budete potřebovat i kvalitní stereo sluchátka, co dokáží vykreslit i nízké frekvence a zvuky.

Pravidelné prokrvení mozku

Pokud už tři hodiny vkuse ležíte na posteli a koukáte střídavě do notebooku a stěny s tím, že přemýšlíte o rekvalifikaci na kadeřníka nebo elektrikáře, tak je nejvyšší čas se trochu protáhnout. Váš nedokrvený mozek totiž právě předvádí výkon hodný zfetovaného lenochoda v sauně. Dejte si pár dřepů, stojku, kotrmelec nebo procházku na studeném vzduchu. A hodně větrejte.

Měnit prostředí

Máme empiricky ověřeno, že nové prostředí ve vás může zvýšit koncentraci. Vaše smysly jsou zostřené a příjemně koncentrované. Takže zvedněte se ze svého pokoje a zajděte si do knihovny, kavárny nebo do parku a pravidelně to střídejte.

Vymezte si čas na učení ve svém harmonogramu

Rozvrhněte si den do časových úseků a plňte je. Kognitivně behaviorální psychologové vám potvrdí, že pravidelnost harmonogramu a jeho plnění je základ menežování stresu a všech drobných činností. A ne, negooglete si teď laskavě, co je kognitivně behaviorální terapie. My moc dobře víme, že to chcete dělat jen proto, abyste nemuseli sahat na skripta o mikroekonomice. Šmejdi.

Nebingwatchujte

Lehce se to říká a těžko plní. Z objektivího hlediska našich mozkových pleasure center neexistuje vhodnější čas pro sjetí celé série Stranger things než období před státnicemi nebo zkouškou. Takže se zakousněte do zaťaté pěsti, odhlašte Netflix, vymažte stažené torrenty a ani si neříkejte bílé lži typu „dám si jen jeden díl a v sedm jdu na to“. Toto vždy končí morální kocovinou v pět ráno, kdy se budete nenávidět víc než Izraelci Palestinu.

Guarana a zelený čaj jsou vaši kámoši

Samozřejmě existují efektnější látky, které vás nastimulují k lepšímu výkonu, ale protože nejsme ani vaši dealeři, ani vaši psychiatři, co vám předepíšou Ritalin, tak zůstaneme jen u přírodních prostředků, jejichž účinky jsou téměř okamžité a neoddiskutovatelně efektní. Pořiďte si kvalitní sypaný zelený čaj na více nálevů a budete se cítit zhruba jakoby vám do energy drinku hodil někdo double espreso a pervitin. Odvážnější mohou polykat tablety taurinu nebo guarany nebo je sušené žvýkat. Ale jako pro všechny tyto lehké excitační návykové látky jako kafe stále platí, že všeho s mírou. Nechcete mít zas ve 22 srdeční arytmie, že jo?

Podobné články