Když dokážete vyřešit tuto matematickou hádanku, jste velice pravděpodobně génius

Ale není to tak jednoduché, jak to na první pohled vypadá.
genius

Blíží se zkouškové, což je tak nějak období, kdy si všichni studenti pokládají otázku, zda jsou skutečně dost chytří na tu školu, kterou studují. Je to prostě takové to klasické období krize, které nakonec překonáte, ale pochybnosti se přeci jen dostavují. Víte, co by vás uklidnilo? Kdybyste zjistili, že jste génius.

Vyřešíte-li tuto hádanku, jste oficiálně géniové

Člověk, který totiž dokáže vyřešit tuto čínskou matematickou hádanku, je génius. Máte tam i řešení, ale musíte přijít na to, na jakém logickém základu stojí.

Zpočátku to vypadá jako celkem jednoduchý příklad z algebry, ale to vám nevyjde číslo ve správné odpovědi. Podívejte se pořádně, možná jste přehlédli pár detailů.

Chcete vědět, jak na to?

Přišli jste na to? Blahopřejeme, jste geniální, můžete se uklidnit. Nepřišli jste na to? Nebojte, alespoň vám řekneme, jak se můžete dobrat výsledku.

Botám budeme říkat „B“, kočce „K“ a píšťalce „P“.

První rovnice říká, že B + B + B = 30. Což znamená, že rozdělíme 30 třemi. Každá bota reprezentuje číslo 10. Jednoduché.

I druhá rovnice je jednoduchá. Boty znamenají 10, což znamená 10 + K + K = 20. Od 20 odečteme 10, zbytek rozdělíme dvěma a zjistíme, že K je rovno 5.

Podívejte se pořádně na další rovnici, než budete pokračovat. Nejsou tam totiž dvě píšťalky. Jsou tam čtyři píštalky! Takže máme rovnici 5 + 2P + 2P = 13. Pokud 4P je 8, to znamená, že jedna píšťala znamená číslo 2.

V poslední řádce je už jedna píšťala a jednoduše zjistíte výsledek jako 10 + 5 x 2. Pozor, poslední není součet, ale krát. První se násobí, pak přičítá, takže máme 10 + 10 = 20. Sakra, to nevychází.

Co teď?!

Klíč je v oblečení kočky. Ve druhé a třetí rovnici má kolem krku píšťalu, ale nemá ji v poslední rovnici. Nemusíte všechno přepočítávat, jenom stačí, když bude poslední rovnice vypadat takto: B + (K – P) x P. Což znamená 10 + (5 – 2) x 2. Dostaneme 10 + 3 x 2. Tedy 10 + 6. A máme výsledek.

Ano, jestli jste tohle dali sami, zasloužíte si, aby vám každý říkal, jaký jste génius.

Podobné články