10 znamení, že jste rozhodně introvert

Takže... jak je to s vámi?

Extroverze a introverze patří k základním charakteristikám našich osobností a v kostce definují to, odkud čerpáme naši vnitřní energii. Ze světa vnějšího, či vnitřního.V naší společnosti patří mezi introverty okolo 25% lidí, což je řadí do minoritního uskupení. Ale než se sami definujete jako utlačovaná menšina sdružující se pod nálepkou Introvert, na kterou by měli brát vošklivácký extroverti ohled, tak se radši podívejme, jestli mezi ně skutečně patříte.

Radši býváte sami

Toto je nejjednodušší rozřazovací otázka pro psychoterapeuty  a lifecouche amatéry. Jste rádi mezi lidmi? Doprava mezi rozjívené extroverty! Ne? Tak se prosím připojte k té mlčící menšině nalevo, co nedělá s nikým oční kontakt.

Je vám nepříjemná představa kolektivního projektu

Všechny ty problémy vedoucí ze subordinace ve skupinách a prosazování vlastních názorů na úkor ostatních, vám nejsou vlastní. Ačkoliv práce jiných je vám často inspirací, tak ji radši pozorujete z povzdálí, než abyste s konkrétním člověkem něco vyvíjeli. Vaše kompatibilita naživo vypadá, jakobyste se místo posledního dílku puzzle snažili do skládačky nacpat oschlý banán.

Nehlásíte se mezi prvními, i když znáte odpověď

Znáte to ze školy. Ačkoliv jste si jistí svými vědomosti, tak si je nepotřebujete potvrdit naživo. Ale někdy vám je to líto. Pokud se hledá dobrovolník na cokoliv, tak radši sedíte a mapujete situaci. Pro jistotu. Abyste se rozhodli, kam se přidat.

Vyhýbáte se komunikaci s ostatními

Už se vám někdy stalo, že jste v tramvaji zahlédli známého, ale radši jste vystoupili o zastávku dřív, jen abyste si nemuseli povídat? Mluvení je pro vás někdy zábavné zhruba jako leukémie v terminálním stádiu. O small talcích nemluvě.

Rádi jenom pozorujete

A to vám stačí. Protože člověk se dá poznat podle vás z tiché observace daleko lépe než z obyčejného tlachání. A často se ve svých odhadech nepletete.

Slyšíte často, že jste dobrý posluchač

Protože to je jediná logická strategie. Dát ostatním prostor. A lidé nedělají nic radši, než mluví sami o sobě. V zásobě máte už dokonce automaticky natrénované vhodné otázky, co chtějí lidé slyšet. Někdy vás nudí, někdy ne. Tahle asymetrii v komunikaci vám ale výrazně nevadí.

Děsí vás představa poznávání nových lidí

Co si budou o mně myslet? Budu muset mluvit o sobě? Bude to trapné? Vy přece máte své zvyky, přátele a oblíbená místa a to vám absolutně stačí. Na co proboha poznávat nové lidi? To mi nestačí pro studování rozmanitosti ostatních osob četba a seriály? Bohužel, vaše okolí si myslí, že ne.

Máte svůj vnitřní hlas

Který vás často kárá, poučuje a ztrapňuje. Ale někdy jen hovoří pomocí obrazů, pocitů a emocí a vy jste s ním zadobře. Pokud se někdy přistihnete, že se s ním ve své hlavě dáváte do řeči, že žijete víc analýzou než okamžikem, tak jste definitivně introvert.

Davy lidí jsou pro vás stresující

Ne, nemusíte s těmi lidmi mluvit, ale i tak z nich máte nepříjemný pocit, protože ulepeně narušují vaši komfortní zónu. A je jedno, jestli to je v tramvaji nebo nákupním středisku. Představa, že byste kolem sebe měli neviditelnou bublinu, která by je na metr odstrkovala jako pluh na sníh, vám je více než příjemná.

Přistihnete se, že často ostatní nevnímáte

A stává se vám to i uprostřed small talku. Ostatní to mohou vnímat jako hrubé, ale přece sakra…vždyť vám nic tak zásadního nesdělují, ne?

Podobné články