Lidé, kteří se rozčilují při Monopoly nebo Dostihy a sázky, musejí mít neustále všechno pod kontrolou

Jinak se jim řiká "control freak". Pokud prožíváte společenské hry jako Dostihy a sázky více, než by bylo únosné, je nám líto. Patříte mezi ně.
Dostihy a sázky

Hra Monopoly poprvé vyšla v USA 6. února 1935, což znamená, že této hře bylo docela nedávno 83 let. Dostihy a sázky jsou v podstatě okopírované Monopoly, které u nás vyšly v době komunismu, a vydavatel neměl Monopoly licenci, tak prostě udělal trochu upravenou verzi. Obě hry ale fungují na stejném principu, a pokud hrajete s někým, kdo se u ní hodně rozčiluje, je téměř jisté, že jde o člověka posedlého kontrolou.

Dostihy a sázky

Když v někom hra vyvolává to nejhorší, má ten člověk nejhorší pudy

Steve McKeown, psychoanalytik a zakladatel MindFixers, k tomu říká:

„Vychází to ze základních psychologických potřeb – autonomie, potřebou ovládat vlastní chování i rozhodnutí, taky s potřebou být součástí větší skupiny a pocitem, že dokážete ovládnout následky svých rozhodnutí. Lidé, kteří se rozčilují nebo jsou frustrovaní při hraní stolních her jako Monopoly, mají zároveň také potřebu kontrolovat ostatní a být ve vůdčí pozici.“

Do této kategorie spadají všichni, kterým musíte u jakékoli hry neustále opakovat: „Neblbni, je to jenom hra!“ Takoví ti lidé, kteří dokážou zkazit svým chováním každou hru. Ale nemusí vám to zase tak vadit, protože control freak není někdo, s kým byste se chtěli nějak zvlášť kamarádit.

Dostihy a sázky

Steve pokračuje:

„Jejich potřeba vítězství je vyšší. Tito lidé nedokážou rozlišit mezi užíváním si hry, a vítězstvím. Jen a pouze vítězství je spojené s tím, jak zábavná pro ně ona hra může být. Jsou motivováni pouze výsledkem, a když nedostanou, co chtějí, naštvou se. Pak z neúspěchu obviňují ostatní nebo štěstí a nedokážou si hru užít.“

Pokud jste tu celou dobu četli sami o sobě, je nám líto. Jste control freak.

Podobné články