…

Proč se s věkem naše kocovina zhoršuje?

Kocovina je na houby. To všichni víme. Ale proč je s každým rokem horší a horší?

Studentský život
Kocovina je na houby. To všichni víme. Ale proč je s každým rokem horší a horší?

Je úplně jedno, jestli je vám 20 nebo 50. Kocovina je nepříjemný intenzivní zážitek, při kterém vám buší spánky a vy si přejete jen v tichosti zemřít, abyste se zbavili toho holocaustu ve své hlavě, v káždém věku. Proč jsou ale tyto stavy rok od roku horší?

Vědci povídali…

Podle vědců za zhoršující se armageddon ve vaší hlavě může celá série důvodů  a ty se s každým křížkem na vašem krku načítají. A to, že vaše kocoviny se začnou měnit z lehce nemilé záležitosti ve válečnou zónu v pásmu Gazy, pocítíte nejvíce okolo 29 let.

Nepravidelní užívání

Podle statistik lidé přijímají v pravidelných dávkách alkohol nejvíce okolo 25. roku věku. Čili v období, kdy už většinou máte dost peněz, ale neutrácíte je za hypotéku a dovolenou na Mallorce, nemusíte ještě pravidelně vstávat do práce a propařená noc vám nedělá problém. S tím, jak se váš životní rytmus mění, ale klesá i vaše konzumace alkoholu a tolerance vaše těla se začne blížit k nule. Stačí i pár dní bez piva, abyste pocítili, jak vám jedna malá dvanáctka rozjede v mozku devadesátkovou diskotéku.

Stárnete a tím se zvyšuje šance, že berete léky

Rostoucí věk není obecně kámošem s tolerancí k čemukoliv. Od novinek, sousedů po různé návykové látky. A čím víc stárnete, tím je pravděpodobnější, že budete užívat nějaké léky. A málokteré z nich nemají žádné kontraindikace s alkoholem. Ozkoušeno za vás i na pitomém paralenu.

Proč je šampaňské a tvrdý alkohol největší zlo?

Když pijeme, tak se 25% alkoholu vstřebává do krevního oběhu přímo z našeho žaludku a zbytek až z tenkého střeva. Nástup opilosti je tedy relativně pomalý. Jenže nápoje s vyšší koncentrací alkoholu a sycené drinky jako šampaňské se (obzvláště na prázdný žaludek) vstřebávají mnohonásobně rychleji právě už žaludkem. Vaše játra pak za normálních okolností zvládnou odbourat 90 – 98% alkoholu, zbytek prostě vydýcháte, vypotíte nebo vyčůráte. Jenže játra přestávají bohužel s věkem tuto funkci stíhat a deset piv holt tak jednoduše už nevypotíte.

Chybí nám enzymy

Jak stárneme, tak se náš metabolismus zpomaluje a my tloustneme. Důvodem jsou mizející enzymy, zvláště dehydrogenáza, která za normálních okolností alkohol rozkládá už v žaludku – což vede k vyšší koncetraci alkoholu v krvi a postupně se snižující toleranci. Ženy, které mají od přírody tělesného tuku obecně více než muži, jsou na tom ještě hůře.

Co s tím?

Pokud se pokoušíte tedy kolem třicítky pít jako zamlada, tak věřte, že nástup třídenní kocoviny nebude opravdu nic nadstandartního či neobvyklého. Ačkoliv vědci kocovinu stále zkoumají, tak dodneška na ni neexistuje jiný lék než klid v temné místnosti a dostatek času. A možná taky abstinence.