10 nejkrásnějších univerzit na světě

Tak v které byste chtěli studovat?

Ačkoliv při výběru univerzit patří stejně jako ve vztazích pravidlo, že bychom si neměli vybírat pouze podle vzhledu, tak člověk někdy prostě neodolá. Pokud rádi spojujete získávání vědomostí s lehkým estétstvím, tak vám náš seznam deseti nejkrásnějších univerzit nejspíše udělá radost. Nebuďte ale překvapeni, že třeba takovou ČVUT nebo pražskou zemědělku mezi nimi nenajdete.

Boloňská univerzita v Itálii

Tato nejstarší univerzita světa byla údajně založena v roce 1088. Její starobylé losově růžové budovy nutně budí svým stářím a zdobností respekt. Dokáže ročně pojmout až 100 000 studentů, což se ve městě, které má za běžného provozu 400 000 obyvatel, nutně projeví.

Salamanca ve Španělsku

Tato nejstarší univerzita ve Španělsku je zároveň i nejstarší univerzitou v Evropě. Proslavila se svou obří knihovnou, otevřenou náručí pro zahraniční studenty i mýtickou žábou, která zde žije. Pokud se vám podaří tohoto tvora zahlédnout, tak prý bez problému projdete všemi zkouškami.

Autor: Victoria Rachitzky – originally posted to Flickr as Salamanca

Coimbra v Portugalsku

Budovu univerzity stojí na kopci a dostanete se k ní spletí malých útulných uliček. Nikoho nepřekvapí, že díky své úchvatné architektuře se dostala na seznam památek UNESCO.

Autor: Scott Dexter – originally posted to Flickr

Rostock v Německu

Architektura této nejstarší univerzity v Německu je převážně gotická. Většina fakult je obklopena rozkvetlými parky. Pokud toužíte i po trochu znepokojivém zážitku, tak doporučujeme místní proslulou taxidermistickou výstavu.

Aarhus v Dánsku

Druhé největší město Dánska se může pochlubit kampusem, který se vyloženě topí v zeleni. Za moderní minimalistický design vděčí Dánové slavnému architektovi C.F. Møllerovi.

Gdaňsk v Polsku

Technická univerzita v Gdaňsku v sobě kombinuje hneď několik historických stylů. V okolních zahradách můžete najít mnoho krásných soch zvířat.

Upssala ve Švédsku

Architektem tohoto díla byl převážně Herman Teodor Holmgren, který rozkreslil návrh budovy ve zdobném romantickém stylu. Kombinace geometrických dlaždic, lustrů a botanické zahrady dává dohromady nezaměnitelné kouzlo.

Grenoble Alpes ve Švýcarsku

Chtěli byste se při hodině dívat z okna na vrcholky Alp? Ve Švýcarsku to není tak velký problém. Pokud toužíte po čerstvém vzduchu a vědomostech, tak městečko Grenobles je tou správnou volbou.

Trinity college v Dublinu

V roce 1592 následoval Dublin příklad Oxfordu a Cambridge a postavil si vlastní unvierzitu. A výsledek stál rozhodně za to. Tato budova si zahrála roli ve spoustě anglických a bollywoodských (!!) filmů.

Pic Paul Sharp/SHARPPIX

Moskevská státní univerzita Lomonosov v Rusku

Impozantních 240 metrů vysoká budova vás ohromí i na velikou vzdálenost, protože v Rusku očividně nemají rádi malé věci. Nicméně zdejší univerzita pro vás nebude vhodná, pokud nemáte pořádnou fyzičku. Nachází se zde 33 km chodeb a 5 000 místností.

„Building of Moscow State University in Moscow, one of famous high rise buildings of Stalin time.“

 

Podobné články