Třeští vám hlava? Jak poznat migrénu od obyčejného bolehlavu?

Jak můžeme odlišit obyčejné pobolívání od migrény?

Příčin bolesti hlavy je tolik, že kdybychom je vyjmenovávali všechny, tak by se nejednomu hypochondrovi z toho zamotala hlava. Nesnesitelné tepání spánků vám může způsobit prakticky cokoliv. Stres, vysoký tlak, mrtvice, zablokovaná páteř, dehydratace, zánět mozkových blan nebo jen obyčejné nachlazené dutiny. A nejeden člověk tyto nepříjemné pocity shrnul tím, že měl prostě migrénu. Ale bylo to tak doopravdy? Pravou migrénu narozdíl od nějakého toho pobolívání hlavy zažije přece jen méně lidí. Jak tedy poznat, co je co?

 

Tenzní bolest hlavy

Pokud se stresujete, málo spíte, nepravidelně jíte a pijete, tak je možné, že vás potká tato nepříjemná, těžko lokalizovatelná tupá bolest. Docela účinně na ní zaberou léky na bolest a ve většině případů jí úspěšně můžete vyléčit sami doma. I tak může tato nepříjemnost trvat pár minut až několik hodin. Překvapivě mnoho pacientů s chronickými obtížemi tohoto typu začali dobře reagovat při dlouhodobém užívání antidepresiv. Bolesti jako mávnutím zázračného proutku zmizely.

Příznaky:

  1. Tlak na čele a spáncích
  2. Ramena, vršek hlavy i krk jsou přecitlivělé
  3. Reaguje dobře na léky na bolest a léky na uvolnění svalů

Cluster headache

Tento typ bolesti je častější u mužů, ale leckterá žena se s ním setkala taky. Bolest přichází v rychlých sériích a cítíte ji v jedné polovině hlavy – koncentrovanou za vaším okem. Nereaguje dost dobře na léky na bolest a pokud dosáhne nesnesitelné míry, tak není ostudou si na ni nechat od praktického lékaře nebo neurologa nechat předepsat speciální triptany pro její léčbu. Odborník tak zároveň ve vašem případě alespoň vyloučí, že se jedná o zvýšený nitrolební tlak.

Příznaky

  1. Překrvené spojivky
  2. Zpocené čelo
  3. Zúžené zornice
  4. Oteklá víčka
  5. Přichází jednou až osmkrát denně

Migréna

Pokud jste někdy měli pocit, že jste zažili bolest hlavy, která se dá připrovnat k válečné zóně, ve které pláčete a zvracíte, tak jste s nejvyšší pravděpodobností zažili migrénu. Někdy ale tato mrška přijde s mnohem menší intenzitou, zato její ostatní symptomy vás vyřadí na několik dní z práce, protože celý záchvat může trvat klidně i 72 hodin. Příčina je dodnes nejasná. Jisté je, že zásadní roli při ní hrají poklesy a vzrůsty hormonů. A i proto je častější u žen. U někoho může takový záchvat spustit i obyčejná konzumace sýra, který je nadupaný tryptofanem – látkou, která výrazně zahýbe vaším serotoninem.

Příznaky a fáze migrény

Prodrom

Jeden až dva dny před vypuknutím migrény ucítíte emocionální podrážděnost, zvýšenou žízeň, velké chutě a budete možná trochu unavení. Někomu v této fázi začnou vadit určité pachy, někdo se promění v morouse. Samotný záchvat nemusí nutně přijít, ale tyto příznaky by pro vás měly být varování, že se máte teoreticky připravit na peklo.

Aura

Tento příznak zažije jen několik procent pacientů trpících migrénou. Před záchvatem nebo při něm můžete vidět na svém zorném poli světelné záblesky, flíčky nebo dokonce ztratit na chvíli zrak. Zajímavé je, že některé světice v minulosti měly pocit, že s nimi právě skrze podobná světelná znamení hovoří bůh. Jisté je, že kdyby si v té době vzali jeden triptofan, tak by církevní kultura byla o mnohé ochuzena.

Záchvat

Záchvat samotný doprovází střední, těžká až nesnesitelná bolest, při které velice pravděpodobně budete zvracet, budou vám vadit silné vůně, světlo a ve spáncích vám bude pekelně tepat. Nepomáhá často nic. Jen trpělivost, tma, ticho a v nejhorším případě kapačky v nemocnici.

Post-prodrom

Ještě den po záchvatu se budete cítit vyčerpaní, zmatení a náladoví. Je to naprosto normální. Nejen vaše hlava, ale i celé tělo zažilo takový malý holocaust, tak na to máte plně právo.

 

Podobné články