Je Baby Groot z Guardians of Galaxy Grootovým klonem nebo potomkem? Biologové to vyřešili!

Spoilery, spoilery, spoilery

Pokud jste někdy byli fanoušci marvelovských filmů, tak vás určitě už od prvního dílu Guardians of Galaxy svrbí jedna otázka. Je Baby Groot Grootovým synem? Nebo se jedná o zmenšenou repliku jeho samého?! Nebo JE TO ON?!

Zatímco my jsme se roky nad touto otázkou trápili, tak naštěstí ostatní nerdi nelenili a díky jejich aktivitě se nedávno k problematice vyjádřili botanikové a biologové a vše tak uvedli na správnou míru. Tedy ehm…za předpokladu, že rostlinné organismy se ve vesmíru chovají stejně jako ty zemské. Ale protože my toužíme po odpovědích, tak si prostě budeme myslet, že pravidla jsou nastaveny všude stejně.

Baby Groot se chová i vypadá jinak

První argument pro popírače teorie, že by šlo o Groota samotného, je do očí bijící. Nový Groot je prostě jiný. Nejen vizuálně, ale i povahou. Smrtelnou vážnost nahradila hravost a nevinnost. Odstín větviček i obličejové rysy se změnily. Sice je těžké posoudit, jaké obličejové rysy má strom, ale také to určitě cítíte a vidíte. Tito dva dokonce podle všeho ani nesdílí společné vzpomínky. Takže se o tu jednu a samou rostlinnou osobu asi nejedná.

Vědci mají ale jasno

Proto tolik lidí zastává teorii, že Baby Groot je potomkem našeho stromovitého kamaráda. Otázkou ale je, jestli může mít děti. A stihnul by je vůbec počít? Proč ne. V jedné scéně ho dokonce vidíme, jak se s prominutím před všemi necudně opyluje.

A ano, teoreticky by z něčeho takového mohl někde vypučet nový plod – Grootův syn, který by sdílel polovinu jeho DNA. Ale existence takového tvora by potřebovala podle všeho i samičku, kterou jsme (možná naštěstí) nikde ve filmu nezahlédli. Takže jisté je, že toto rozmnožování bylo nepohlavní.

Podle všeho je tedy Baby Groot dřevitým řízkem z původního Groota. Dřevité řízky vznikají tak, že vezmete pučící větvičku a dáte ji do vhodné zeminy, kde později zakoření. A tuto scénu můžeme právě vidět, když Rockett podobný klacík na konci prvního dílu zvedá.

A později se tento maličký řízek rozvine k životu.

Baby Groot tedy sice sdílí veškeré Grootova DNA jako jeho klon, ale není rozhodně Grootem samotným.

Takže je nám líto přátelé. Starý Groot je mrtvý, ať žije Baby Groot….ačkoliv…no nic, podívejte se na Infinity War a pak si povíme víc.

Podobné články