Je vaše heslo bezpečné? Jak zjistit, jestli se vám někdo nahackoval do účtu

Nebezpečí číhá všude

Ano, hovoříme k tobě drahý čtenáři. Hlavně pokud používáš jedno a to samé heslo k emailu, internetovému bankovnictví i Facebooku. Protože pokud toto děláš, tak existuje velice slušná šance, že i tvé heslo bylo ukradeno a zveřejněno na hackerských fórech, kde si s ním lidé mohou dělat cokoliv.

Jak to ověřit?

Zkuste si prozkoumat Oktu, jejíchž plug-iny vám řeknou, jak moc je vaše heslo bezpečné či nebezpečné. CNET definuje tuto firmu jako správcovskou aplikaci, která funguje jako „virtuální brána“, kterou by hackeři a různí piškuntálové neměli překonat.

Nedávno pokročili o krok dál a vydali plug-in s názvem PassProtect. Když použijete na vašem pc heslo pro přihlášení například na Twitter, ta budete okamžitě informováni,  kolikrát se někdo pokoušel dané heslo prolomit.

A podobných aplikací je mnoho. Existuje taky například plug- in pro Chrome Have I been Pwnd, které neustále aktualizuje databázi hackováných hesel. A popravdě – mít něco takového na PC je velice uklidňující. Tento plug-in navíc navíc vezme vaše heslo, zašifruje ho a kontroluje ho tak, aniž byste měli strach, že by jeho únik byl způsoben právě touto aplikací.

V reálném čase vás pak upozorňuje na rizikoví hesla. Což je krásné.

Ale znáte to. Největší bezpečnost je mít hesla, která neobsahují žádná konkrétní slova, mají v sobě velká písmena, číslice, znaky a hlavně: Nikdy se neopakují. Pokud máte problém nicméně nejen taková hesla vymýšlet, ale ještě si je pamatovat, tak zkuste sáhnout po aplikaci typu LastPass, která vám náhodná hesla generuje a uchovává je v počítači příštupné pod vaším jediným soukromým kódem.

Podobné články