StudentPoint Nejlepší lokály

Ochutnejte poctivé a dobré pivo z Únětického pivovaru!

Ochutnejte poctivé a dobré pivo z Únětického pivovaru!
Pivo z Únětického pivovaru vám určitě zachutná!
Omrzela vás fádní nabídka mainstreamových pivovarů a máte chuť na skvělé pivo vyrobené s láskou? Zkuste pivo z Únětického pivovaru!

Motto Únětického pivovaru znějící "Naším posláním je vždy vařit poctivé a dobré pivo" pocítíte při každém loku. Pivovar byl postaven už v roce 1710 a největšího rozmachu dosáhl ve druhé polovině devatenáctého století, kdy v jednom roce výroba piva dosáhla objemu 21 600 hektolitrů. Sílící konkurence a poválečná situace však pivovaru neprospěla a výroba v něm se definitivně ukončila. Posléze byl pár let využíván jako vedlejší sklad Smíchovského pivovaru.

Na jaře roku 2010 manželé Tkadlecovi objekt odkoupili a na podzim začali s celkovou rekonstrukcí, kdy bylo stěžejní podmínkou zachovat historický ráz a původní atmosféru pivovaru. První únětické pivo se uvařilo o necelý rok později a 11. června 2011 se oficiálně otevřel Únětický pivovar veřejnosti.

Únětický pivovar.

Místní pivo vaří sládek pouze z českých a kvalitních surovin, bez jakýkoliv náhražek, přídavků a konzervantů. Slad dodává malá rodinná firma z Plzeňska a chmel pochází z žatecké oblasti. Návštěvu doporučujeme naplánovat na víkend, protože v sobotu a neděli jsou od 15 hodin prohlídky pivovaru zdarma. U výčepu skupinu vyzvedne tamní sládek a poutavým výkladem vás seznámí s procesem výroby piva v jednotlivých koutech pivovaru. Prohlédnete si například sklad sladu, varnu piva s křemelinovým filtrem, halu se zrajícím ležákem v tancích nebo i místo, kde se pivo stáčí.

Samotný výčep je mírně strohý a na první pohled studený, nicméně příjemnou atmosféru vytváří autentické prostředí s cihelnou valenou klenbou. Na čepu mají Únětické pivo 10° a Únětické pivo 12°. Desítka má oproti běžně dostupným konkurentům plnou a zakulacenou chuť a na trh se dodává také nefiltrovaná. Dvanáctka má typickou hořkost a říz s lahodnou pěnou na povrchu. Při významnějších událostech se vaří různé speciály jako polotmavá žitná 11° nebo polotmavá 13°, která má typickou karamelovou chuť.

V Únětickém pivovaru vaří pivo s láskou.

V restauraci dostanete k pivu na ochutnání opražený slad, který nám chuťově připomínal slunečnicová semínka. Rozhodně doporučujeme ochutnat cokoliv z místní kuchyně, vaří zde opravdu dobře. V nabídce mají různé pochutiny k pivu jako jsou smažené cibulové kroužky, teplý škvarkový salát nebo variaci českých nakládaných sýrů. Z hlavních jídel můžete vybírat z české klasiky jako je vepřové koleno, hovězí žebra či guláš vařený na pivu s chlebovými knedlíky.

Z Prahy se sem nejlépe dostanete autobusem z Dejvic. Pokud máte rádi pěší výlety, zpět se můžete vrátit hezkou procházkou Tichým údolím po modré značce do Roztok a dále vlakem do Prahy. Jestli máte Únětice daleko, ale i tak byste rádi ochutnali jejich skvělé pivo, na jejich webových stránkách mají adresář s podniky, kde mají Únětické pivo stále na čepu.

 

Foto: Markéta Libánská, StudentPoint, unetickypivovar.cz

loading...

Dále najdete na StudentPoint.cz...