StudentPoint Naše tipy

Znáte kvetoucí čaj?

Znáte kvetoucí čaj?
Kvetoucí čaj s názvem Červánky.
To je skvělý čaj a zajímavá podívaná v jednom.

Pokud rádi pijete čaj, pak jste jistě viděli kvetoucí čaj (minimálně v nabídce některé z čajoven). Na první pohled nevypadá nic moc, připomíná spíše nějakou kuličku z čaje. Ovšem vhoďte tuto „pecičku“ do vody, která má 90 ºC, a během několika minut uvidíte, jak čaj rozkvete do krásy.

Kvetoucí čaj připomíná "pecičku".

Kvetoucí čaj je poměrně nová záležitost, která se vyrábí v Číně od poloviny 20. století. Nenechte se zmást názvem, nejedná se o čaj z květu čajovníku, ale o umělecky (ručně!) svázané lístky bílého či zeleného čaje, v jejichž středu se skrývají květy nejrůznějších bylinek (nejčajstěji se jedná o jasmín či chryzantému) a které vytváří při louhování tvar květu.

Tyto čaje jsou velice ceněny nejen pro svůj netradiční vzhled, ale také pro jedinečnou chuť. Vyrábí se totiž pouze z velice kvalitního čaje. Proto jsou také kvetoucí čaje vícenálevové (dají se znovu zalít horkou vodou). Setkat se můžete s různými druhy kvetoucích čajů, od těch klasických až po  aromatizované, například s příchutí jahod.

Jakmile čaj klesne na dno, začne se otevírat.

Základem pro přípravu kvetoucího čaje je vlastnit skleněnou konvičku, ve které kvetoucí čaj vynikne. Nejlepší je přitom konvička o menším objemu (0,5 litru). K uvaření lahodného kvetoucího čaje poté stačí ohřát kvalitní vodu na 90 ºC, nalít ji do konvičky, vhodit do ní kvetoucí čaj a pak už se můžete kochat postupným rozkvétáním čaje, který se louhuje až 10 minut (záleží ovšem na konkrétním druhu čaje). Až čaj ochutnáte, budete jistě mile překvapeni vyváženou chutí, která se s každým novým nálevem dále rozvíjí.

Už jde vidět první náznaky otevírání.

 

Máte rádi kvetoucí čaje? Podělte se o své zkušenosti v diskuzi či na našem Facebooku.

 

Foto: Zuzana Přidalová, StudentPoint

loading...

Dále najdete na StudentPoint.cz...