3.díl ŘEMESLO ŽIJE: Kovářství

Na každé kancelářské psychicky náročné místo se hlásí až příliš mnoho uchazečů. Staňte se uměleckým mistrem kovářem a pojďte pracovat rukama!

Jedním ze zanikajících řemeslných oborů je i KOVÁŘSTVÍ. Umělecká profese, která dává tvar mnoha kovům. Ne všechna řemesla se dají nahradit automatizovanou technikou velkých fabrik a kovářství je jedno z řemesel, u kterých jsou lidské ruce nepostradatelné. Odedávna patřilo kovářství k nejvýznamnějším odvětvím lidské činnosti.  Nyní kvůli nedostatku kovářů neustále stoupají ceny kovářských výrobků.

Pražský projekt ŘEMESLO ŽIJE udržuje tradici řemeslné zručnosti. Podporuje odborné a učňovské školství a chce navrátit společenskou prestiž řemeslníkům. Na stránkách projektu se dozvíte mnoho užitečných informací o uplatnitelných řemeslech a můžete se zde účastnit různých soutěží. Jistě vám také pomůže správně si zvolit, váháte-li nad výběrem řemesla. Kovářství je to pravé ořechové pro silné jedince, kteří mají rádi teplo.

Jak vypadá práce kováře?

Pomocí rukodělných kovářských a zámečnických technik kovář zpracovává různé kovy, zejména železo a ocel. Většina kovářských technik byla známa už ve starověku. Kove se za tepla ve výhni nad 700°C, kdy materiál začíná být tvárný. K práci se používá kovadlina, kladiva, kleště, příp. další nástroje. Kovadlina mívá přes 200 kg a kladivo 1-10 kg. Na různé práce se používají různé druhy kladiv a např. pomocí jednoručního kladiva kovář reguluje práci pomocníka (přitloukače), který pracuje s dvouručním kladivem. K hoření se dříve v kovárnách používalo dřevěné či kovářské uhlí. V současné době je využívána spíše elektřina, nafta, či svítiplyn, při kterých ale dochází k jinému hoření a to je na výsledných produktech znát. Dále je při této práci zapotřebí velké množství vody k chlazení nástrojů a kalení.

Mezi kovářské techniky patří utínání, vytahování, rozkovávání, pěchování, ohýbání, zkrucování, probíjení, štěpení, rovnání a hlazení, spojování, kalení, popouštění, cementování, žíhání, zdobení rýhováním, leptáním, zlacením, cizelováním, taušírováním.

Kovář vyrábí širokou škálu předmětů užitné i okrasné hodnoty a může při práci zcela využít svého talentu a originality. Nejčastější kované výrobky jsou vrata, ploty, bytové doplňky, zábradlí, schody, krbové doplňky, dveřní kování, nábytek, dekorační předměty, plastiky, různé součástky průmyslové výroby.

Kovář

Na olšanské hřbitovní kapli v Praze jsme dělali kování, dveřní závěsy, kliky a panty, na věžní hodiny v Kalištích jsme zhotovili ciferníky a hodinové ručičky. Prestižní zakázkou pro nás byly kovářské práce na hradě a východním křídle zámku v Polné,“ uvádí výčet svých nejzajímavějších zakázek kovář Josef Jerml havlíčkobrodskému Deníku.

 Kde můžete kovářství vystudovat?

Studijní obor Umělecký kovář aj. vystudujete za 4 roky s maturitou nebo za 3 roky na učilišti či dálkově. Čtyřleté jsou například v Turnově, Třebíči, Luhačovicích apod. Učiliště naleznete například v Praze, Hradci Králové, Příbrami, Moravském Krumlově, Soběslavi, Jaroměři, Rybitví, Hněvkovicích, Oselcích, Hluboši, Horních Heřmanicích, atd.

Mnoho z vás, kteří touží po kovářské profesi, mohou mít střední školu už dávno za sebou. Pro vás je tu nabídka kovářských kurzů, kde se od mistrů kovářů naučíte minimálně základním kovářským dovednostem. Zúčastnit se takového kurzu můžete např. v Helfštýně, Nových Hradech, Koždoni, atd.

Také se můžete přímo rekvalifikovat na uměleckého kováře v rozsahu 179 vyučovacích hodin např. v Ostravě. Rekvalifikace umožňuje získat živnostenské oprávnění.

Po pár letech praxe se můžete i vy svým uměním opravdu chlubit. Třeba jako mladý kovář Roman Churý, který se věnuje robustním postelím či uměleckým lustrům a už za dvacet minut dokáže z pár centimetrů železa vykovat třeba otvírák na pivo nebo podkovu.

Kovářský výrobek

Jak najít práci jako kovář?

Činnost kováře naleznete od nábytkářského oboru, přes stavebnictví, až po průmyslovou výrobu. Zručný kvalifikovaný řemeslník se tedy bez problémů uplatní v celé ČR i v zahraničí. Jak uvádí Projekt Řemeslo žije, v Praze se kovářskému řemeslu věnuje 141 řemeslníků, z čehož 47 podniká na základě živnostenského oprávnění. Pro dlouhodobou perspektivu svědčí i poměrně velký podíl pracovníků ve věkové kategorii nad 55 let. Průměrná mzda v tomto oboru je nad 33.000,-Kč za měsíc.

Do začátků v této krásné profesi bychom určitě doporučili začít pracovat na své fyzičce a k nákupu nářadí šikovný kovářský bazar.

Spoustu informací k oboru vám poskytnou také webové stránky Kovářského společenstva.

Foto by sxc.hu

Podobné články