10 nejzajímavějších knih z oblasti psychologie

Víme, jací vlastně jsme? Známe své potřeby, temperament, vlastnosti? Pojďme nahlédnout, jaké knihy nám mohou pomoci porozumět nejen sami sobě.

Psychologie studuje lidské chování, mentální procesy a tělesné dění. Odpovídá nám na spoustu životních otázek. I když v každé z našich knihoven je jiný autor a žánr, proč si nepřečíst něco o své povaze, o našich emocích či knihu, která nás svým způsobem pohladí po duši, nebo nad kterou budeme ještě dlouho přemýšlet?

Velkým problémem je však zvolení vhodné knihy. Pokud nás nezajímá nic konkrétního a chceme si přečíst knihu z této oblasti jen pro zábavu, pozor na lákavé názvy. Často se stane, že kniha s velmi zajímavým až podivuhodným názvem je nudná nebo až moc odborná. Také se stává pravidlem, že čím novější kniha, tím jsou informace zavádějící. Proto spousta lidí hledá právě knihy v antikvariátech a většinou se stane, že zde narazíme na spoustu pěkných knih s velmi příznivou cenou. Psychologie nabízí široký výběr knih z různých směrů. Vybrali jsme ty nejzajímavější.

Horst Heidbrink – Psychologie morálního vývoje

Kniha německého autora se zaměřuje na témata jako je etika, morálka, osobnost, charakter a další známé psychologické pojmy. Je psána trochu odborněji, ačkoliv zde najdeme vysvětlení a setkáme se také s významnými osobnostmi, které hrají v psychologii důležitou roli.

Eric Berne – Jak si lidé hrají

Dílo je nejslavnější perlou tohoto představitele. Berne čtenáře seznamuje s nevědomými manévry, které jsou součástí důvěrných vztahů. Po přečtení knihy se všichni v nějaké hře poznáme. A nejen sami sebe, nýbrž i naše partnery, rodiče, kolegy. Někoho tato kniha ovládne, přispěje k lepšímu. Otevře mu obzory, o jakých dříve neměl ponětí. Proto je také stále aktuální.

Thomas Moore – Kniha o duši

Zde nacházíme zaměření spíše sexuální, ačkoliv s velmi rozmanitým pojetím. Autor zde zdůrazňuje, že sexualita je jednou z nejdůležitějších součástí života. Zaujímá čtenáře především s větším zájmem o sebepoznání. Moore ilustruje příklady z mytologie i fylozofie a zveřejňuje své myšlenky o duši sexu.

Erich Fromm – Mít, nebo Být?

Kniha světově proslulého filozofa a psychologa se stala známou hlavně výletem do moderního života, kde nahlíží na naši budoucnost. Objevují se pravdy vlivu bohatsví na člověka, či touhy po moci. Jsou zde obsaženy myšlenky, které jsou však více než pravdivé a často si je člověk nechce připouštět. To nám ukazuje například tato věta: “Člověk nemůže být nikdy spokojen – závidí těm, co mají víc, a má strach z těch, co mají méně.”

Erich Fromm – Umění milovat

Nemůžeme zapomenout na tento klenot od Fromma, který už jen svým názvem udělal díru do světa. V úvodu Fromm sděluje svým čtenářům jaký cíl má tato kniha. A to, že lásku nenajde každý a zda je láska umění. Dále  pokračuje teorií lásky a porozumnění ji. Končí čtvrtou kapitolou, kde docházíme do cíle, což je praxe lásky. Autor zde popisuje také různé metody překonání úzkosti z odloučení. Naráží na sexuální potřeby, kulturu a společnost. Z jeho knihy vyplývá, že nejdříve se musíme naučit teorii lásky a pak zmíněnou praxi.

"Je snadnější bojovat za principy než žít podle nich." Alfred Adler.

Viktor Frankl – A přesto říci životu ano

Rakouský psycholog a lékař židovského původu, Viktor Frankl, v této knize prožívá vlastní zážitky z koncentračního tábora. Samozřejmě nejsou nijak hezké. Popisuje, jak se vyrovnávat se situacemi, které každým dnem nastávají. Smrt, utrpení, nekonečně dlouhé vězení a otrokářství. Kniha je určena spíše pro silnější povahy. Objevují se zde například myšlemky, kdy jsou lidé raději, že je přemísťují do Dachau, kde není komín na pálení. Mohu potvrdit, že tato kniha vyvolává dlouhé přemýšlení a zasvětí nás do oné doby tak, že jsme schopni děj s autorem sami prožívat. I přes pohoršující skutečnost, která tu byla, se kniha stala druhou nejčtenější po Bibli. Psychologové ji předkládají jako doporučenou četbu.

Carl Gustav Jung – Duše moderního člověka

Švýcarský psychoterapeut a zakladatel analytické psychologie napsal spoustu naučných a čtivých děl. Mezi nejznámnější jistě patří Červená kniha, kterou můžeme spatřit za výlohou kteréhokoliv knihkupectví. My se však zaměříme na knihu Duše moderního člověka. V této knize nás autor seznamuje s mnoha životními otázkami, jako jsou lidské vztahy, sny, vize, myšlenky, duše či hrozivá smrt. Klade důraz na základní problémy součastné psychologie a zmiňuje se také o psychiatrické činnosti jako takové. Jung vytvářel své knihy na podkladech duchovna, mytologie, fylozofie či náboženství. Pokud vás zrovna jeho knihy nezaujmou, měli byste znát alespoň autora samého. Jelikož, jak jsem již zdůraznila, narazíte na jeho díla v celé šíři psychologických publikací.

Sigmund Freud – Výklad snů

Jistě vás už někdy napadlo, jak a proč se vám sny zdají. Mnozí mají doma velké snáře a většina, když se zrovna probudí, přemýšlí a pokládají si otázky: “Co se mi to zase zdálo za kravinu?” Často se stává, že o snu celý den přemýšlíme. Pojďme nahlédnout mezi řádky knihy Výklad snů od bývalého psychologa, neurologa a zakladatele psychoanalýzy Sigmunda Freuda, který je stále aktuální. Tato kniha nám nezodpoví otázky na to, co se mi přesně zdálo. Ovšem obeznámí nás s tím, co všechno sen umí, jak ho chápat a co z něj lze vyčíst. Freud hodně poukazuje na své sny. Kniha je něco jako prací vědeckého výzkumu snů. Při prvním okamžiku nezaujme své čtenáře, nýbrž po začtení se jí pročtete až do konce.

"Umění být moudrým spočívá v umění vědět, čemu nevěnovat pozornost." William James.

Miguel Ángel Ruiz – Čtyři dohody, kniha moudrostí starých Toltéků

Pojďme také nahlédnout do přítomnosti a děl součastných autorů. Jedním z nich je Miguel Ángel Ruiz, známí také jako don Miguel Ruiz. Pochází z mexika, zabývá se neošamanismem a spiritualitou. Jistě jste už mnozí také zahlédli jeho nejznámnější díla s názvem Čtyři dohody, navazující Pátá dohoda, dílo Umění lásky nebo Hlas poznání. Všechna mají společné zaměření a tím je samozřejmě klid, mír, láska a hlavně svoboda. Čím nás může okouzlit kniha Čtyři dohody? Celé toto dílo je o svobodě a Ruiz odhaluje věci, které nás připravují o radost. Poukazuje na chování, které nás může proměnit a zcela překopat naše názory na život a tím lépe žít svobodně. Nabízí nám lásku a štěstí. Jak je již v názvu patrné, figuruje zde moudrost Toltéků. Totiž v toltécké tradici se vede člověk k osobní svobodě. A o tom to celé je.

Gillernová Ilona se spoluautory Kebzou Vladimírem, Rymešem Milanem a kolektivem Psychologické aspekty změn v české společnosti – Člověk na přelomu tisíciletí

Tato kniha současných autorů, psychologů a pedagogů zahrnuje velmi širokou škálu těch nejdůležitějších otázek, které si v této době mnoho lidí pokládá. Můžeme se zde setkat s vysvětlením obezity, sexuality, mobility a důležitými problémy, které nás každým dnem obklopují. Například vliv kultury, osobnost a vnímání cizích kultur, trendy a proměny, překážky ve vzdělání, příčiny nehod a úrazů. Prostě a jednoduše objasnění těchto problémů nacházíme v jedné jediné knize od skvělých autorů, kteří se na její tvorbě podíleli proto, aby objasnili to, co si možná jedinec není schopen uvědomit. Toto dílo jsem nechala až na konec, jelikož si myslím, že pokud vás nezaujme ani jedna z uvedených knih, měli byste jistě sáhnout po této. Uvidíte sami, že to, proč se věci dějí tak, jak se dějí, má svůj význam a hlavně vysvětlení.

K závěru si dovoluji říci, že psychologie není manipulace s lidmi, jak mnozí tvrdí. Pokud si přečtete jednu z těchto knih, tak uvidíte, že naleznete něco v sobě. Něco, co jste dosud nepoznali. Osobně si myslím, že tato věda a související literatura jsou klíčem k něčemu úplně jinému než je každodenní stres, vyčerpání a napráskaná časová flexibita. U této literatury se odpočívá a přemýšlí. Takže děláme něco nejen pro své nitro, ale i pro mozek, který je často zaneprázdněn. A když budete v knihkupectví či v knihovně, zkuste se na chvíli odtrhnout od svého oblíbeného žánru a podívejte se, jak je rozmanitá nabídka knih z této oblasti.


Foto: sxc.hu

Podobné články

Herci malých rolí

Klasik kdysi řekl, že není malých rolí, pouze malých herců. Ony ale malé role jsou. A mají své česk...