VÝSTAVA UMPRUM 2014: Vysoký čas spojování odlišeného a horlivého skládání do vrstev

Přijďte se seznámit s tvorbou nejmladší generace umělců.

Studenti Vysoké školy uměleckoprůmyslové se v lednu po roce opět vrátí do Veletržního paláce v Praze, aby ukázali, jaký byl jejich pracovní rok 2014. Výstava UMPRUM 2014 s podtitulem „Vysoký čas spojování odlišeného a horlivého skládání do vrstev“ je pravidelnou prezentací všech školních ateliérů. Letos vybírala práce trojice kurátorů Cyril Říha, Roman Brychta a Vít Havránek.

Mezi vybranými studenty zaujme například Alena Hájková z Ateliéru skla. Bude vystavovat diplomovou práci Demodocus, která je zaměřena na pochopení světa nevidomých. Hlavní inspiraci představuje haptické vnímání člověka, kde platí odlišné hodnoty. Klíčovou částí je nápojový set, který je zaměřen na usnadnění používání sklenic nevidomými a jejich lepší orientaci při stolování. Toho je dosaženo upravenou proporcí sklenic s drobnými haptickými prvky. 

Demodocus, Alena Hájková.

Minimalistický dřevěný věšák Šup Šup představí na výstavě Eduard Hermann (Ateliér produktového designu). Eduard vytvářel jednoduché modely věšáků ze špejlí a gumiček a tak postupně objevil, že se dá „skládat“ jednoduchým roztažením tyčí od sebe nebo k sobě.

Věšák Šup Šup, Eduard Hermann.

Na dlouhodobou spolupráci UMPRUM s automobilkou ŠKODA AUTO navázal Lukáš Řípa (Ateliér průmyslový design). Jeho vize nese název Uzpůsobeno městu budoucnosti (Fit to Future City). Hlavním cílem byl návrh dopravního prostředku na zadané téma „Ekomobilita pro udržitelné město“ a zároveň „Automobil jako socha (parkoviště jako galerie)“.

Fit to Future City, Lukáš Řípa.

Tyto a mnohé další skvosty ze současné mladé tvorby budete mít možnost zhlédnout od 21. ledna do 15. března 2015 (denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin). Vernisáž proběhne 20. ledna 2015 od 19 hodin. Výstava se koná v pražském Veletržním paláci.

Něco málo o VŠUP

Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze byla založena v roce 1885. Po celou dobu své existence se řadí mezi nejkvalitnější vzdělávací instituce. Důkazem je množství úspěšných absolventů, kteří patří mezi respektované odborníky s prestiží přesahující hranice České republiky.

Škola je rozdělena na šest kateder – architektury, designu, volného umění, užitého umění, grafiky a dějin umění a estetiky. Jednotlivé katedry se dále člení na ateliéry dle své odborné specializace, vedené respektovanými osobnostmi. 

 

Chystáte se výstavu navštívit? Napište nám o tom na Facebook!


Zdroj: TZ

Foto: TZ

Podobné články

Herci malých rolí

Klasik kdysi řekl, že není malých rolí, pouze malých herců. Ony ale malé role jsou. A mají své česk...