Nejslavnější obrazy II.

Vincent van Gogh nebo Michelangelo.

Havrani nad obilným polem – Vincent van Gogh

Tento malíř je spojován s jeho excesem s amputovaným uchem po přerušení přátelství s Gauguinem. Malba má údajně vyjadřovat stav umělcovy duše. Krátce poté, co Gogh obraz namaloval, se v podobném poli postřelil a dva dny poté zemřel v náručí svého bratra. Originální obraz je vystaven v Amsterdamu ve Van Gogh Museum.

Havrani nad obilným polem.

Zrození Venuše – Sandro Botticelli

Tento obraz z 15. století ukazuje Venuši vystupující z moře na břeh. Při podrobnějším zkoumání našli vědci mnoho dalších skrytých symbolů a významů. Originální obraz je v Uffizi ve Florencii.

Zrození Venuše.

Stvoření Adama – Michelangelo

Michelangelo se za malíře vůbec nepovažoval, přesto dokázal vytvořit fresku o velikosti 2,7m x 5,8m. Touto kompozicí pokryl strop Sixtinské kaple ve Vatikánu, což zvládl sám během 4 let. Po odhalení stropu byla ale veřejnost velmi pobouřena, nelíbila se jim nahota Michelangelových atletických postav.

Stvoření Adama.

Hvězdná noc – Vincent van Gogh

Navzdory vysokému počtu děl, které namaloval, prodal za svůj život jen jeden jediný obraz. Řeč je opět o Goghovi, jemuž se dostalo náležitého uznání až po jeho smrti. V průběhu 20. století se stal tak světově proslulým, že se jeho obrazy dnes řadí mezi ty nejdražší. Hvězdná noc z roku 1889 je jedním z nich.  

Hvězdná noc.

 

Foto: pixabay.com, wikipedia.org

Podobné články

Herci malých rolí

Klasik kdysi řekl, že není malých rolí, pouze malých herců. Ony ale malé role jsou. A mají své česk...