Lída Růžičková: Kanada je tak obrovská, že ji nejde za jednu návštěvu procestovat důkladně

Příroda Kanady je uchvacující, jak nám v rozhovoru potvrdila Lída. Vrátila se sem už podruhé a prozradila nám, kde si sehnat práci a které místo je nej.

Kanada bezesporu patří k zemím, kam se touží podívat většina Evropanů. Každý rok kolem konce října se otevírá pool na žádost o Working Holiday víza. Zejména studenti si slibují hodně od práce v Kanadě. V dnešním článku jsme vyzpovídali cestovatelku Lídu, která není v Kanadě poprvé a vyzkoušela si jak turistická, tak Working Holiday víza. Které místo je její nej?

Návrat za kamarády

Lído, ty aktuálně žiješ v Kanadě. Prozraď našim čtenářům, co tě zaválo až za “Velkou louži”.

Strávila jsem v Kanadě už rok a půl před dvěma lety. Tehdy jsem měla Working Holiday víza a po té ještě půl roku turistická na cestování. Stále tu mám spoustu kamarádů, kteří se rozhodli bojovat, v Kanadě zůstat a pokusit se získat trvalé povolení k pobytu.

Já jsem tenkrát chtěla procestovat Jižní Ameriku, takže jsem odjela. A nyní je to zde vlastně návrat za kamarády, který jsem spojila s létem v kanadských horách.

Než ses vydala přes půl světa, studovala jsi u nás a dokonce i v Dánsku. Jaký byl tvůj obor a proč ses rozhodla i pro studium v Dánsku?

Studovala jsem u nás sociální pedagogiku v Hradci Králové. Studium mě moc bavilo a chtěla jsem si rozšířit obzory o poznání, jak to chodí v zahraničí. Dánsko nebyla úplně moje vysněná destinace. Zvlášť ne v zimním semestru, kdy je v Dánsku opravdu hodně sychravo a větrno. Naše univerzita však tenkrát nenabízela moc možností pro Erasmus. Portugalsko a Španělsko jsem hned zavrhla, protože jsem se chtěla zlepšit primárně v angličtině.

Zdroj: foto Lídy Růžičkové

Jaké vidíš rozdíly k přístupu ve studiu u nás a právě v Dánsku? Jsou tam nějaké?

V Dánsku jsem studovala souhrnný obor Social studies. Nevím, zda tento obor nabízí i dánským studentům nebo pouze mezinárodním, protože byl celkem obecně pojatý – něco trochu z filosofie, trochu sociologie, politologie a psychologie. Nicméně mě zaujala projektová výuka. Dva měsíce jsme navštěvovali školu na 4 hodiny denně a zbytek dne jsme měli trávit samostudiem.

Další dva měsíce jsme se rozdělili do skupinek a plnili si praxi ve vybraném zařízení. Já jsem se přihlásila k praxi do předškolního zařízení pro autistické děti. Školu jsme pak navštěvovali už jen kvůli konzultacím s vedoucím naší skupinky. Výstupem našeho studia a praxe totiž byla závěrečná skupinová práce o 40 stranách, která shrnovala celý náš výzkum a poznatky.

Nyní musím přiznat, že psát práci s mojí, tenkrát chabou, angličtinou nebylo rozhodně jednoduché, byl to skvělý nácvik na pozdější diplomku.

Žiju, kde se mi zrovna chce

Vraťme se ale zpátky ke Kanadě. Žiješ v Canmore. Co tady vlastně děláš za práci?

Já žiju, kde se mi zrovna chce ☺ Mám v současné době pouze turistická víza, takže nemohu legálně pracovat. V Canmore jsem strávila pouze měsíc, předtím jsem byla měsíc u známých v Torontu. Nyní jsem strávila zase celý měsíc tady na ranči v Gladstone Valley na jihu Kanady u Národního parku Waterton Lakes.

Už jsem tu kdysi před dvěma lety pomáhala jako dobrovolník při rekonstrukci ranče a organizaci letních aktivit při dětských táborech, které se tu pořádají. Do Canmore se chystám vrátit opět příští týden a užít si více hor kolem, dokud je ještě teplo.

Kanada je neuvěřitelně velká země. Stíháš i cestovat? Která místa sis zamilovala?

Právě, že Kanada je obrovská a když jsem tu tenkrát byla na Working Holiday víza, neprocestovala jsem vše, co jsem chtěla. Proto jsem se také vrátila. Ačkoli cestování byl můj primární cíl, léto tak neuvěřitelně rychle utíká, že mám pocit, že jsem si ho ještě ani nestačila užít a už bude končit!

Zamilovala jsem si právě Canmore, protože na něj mám hezké vzpomínky a miluji ty nádherné výhledy na hory kolem. Nicméně Whistler a Squamish jsou další krásná místa, ideální hlavně pro ty, kteří mají rádi turistiku, horolezectví a lyžování.

Digitální nomádství mě hodně láká

Všimla jsem si, že je ti blízký styl digitálních nomádů. Máš nějaké plány jak skloubit právě práci na dálku a cestovat při ní?

Plány tu rozhodně jsou. Ještě před rokem jsem však ani nevěděla, že nějaké digitální nomádství existuje, a tak se do toho dostávám bohužel jen velmi zvolna a zvažuji možnosti, kterým směrem se ubírat. Tento styl života mě opravdu láká, jen musím přijít na to, čemu se věnovat, aby mě to i mohlo uživit.

Máš v plánu se někdy vrátit do ČR? Nebo se chceš tady usadit?

Moje budoucnost je hodně otevřená. ☺ Poslední 3 roky jsem si zvykla plánovat ze dne na den, maximálně z měsíce na měsíc. Myslím si, že Kanada by pro mě byla ideální základna, protože jsem si zamilovala Jižní Ameriku. A do té je to přece jenom blíže z Kanady než z Evropy. ☺ Uvidím však, jak se vyvine situace s mými kanadskými vízy.

Spousta mladých studentů u nás touží získat Working Holiday víza a vyrazit pracovat do Kanady. Myslíš, že je tady snadné získat zajímavou práci? Která by lákala zpětně tebe?

Určitě je tady snadnější získat zajímavou práci než třeba na Zélandu, kde jsem také strávila rok a byl hlavně o práci v zemědělství nebo ve výrobě. V Kanadě naopak hodně mladých lidí pracuje ve službách – v hotelích a restauracích. Já jsem pracovala v kuchyni v restauraci. I když mě doma vaření nikdy nebavilo, tady jsem si to užívala a rozhodně toho nelituji.

Zejména kluci tu mohou najít i zajímavější práci na stavbách a při rekonstrukcích (což vlastně jde na Zélandu také). Holky to mají prostě v tomhle trochu složitější. Mně by nevadila opět práce v nějaké restauraci nebo kavárně. Nicméně bych se raději zaměřila více na něco, co by souviselo právě s digitálním nomádstvím.

Zdroj: foto Lídy Růžičkové

Prostě miluji hory

Na závěr nám prozraď jedno z tvých nejoblíbenějších míst v Kanadě. Proč je tvým favoritem?

Nejoblíbenějším místem je rozhodně Národní park Banff. Vím, že to je celkem široký pojem, ale v něm je tolik krásných míst, že bych asi jedno specifické nevybrala – Morain Lake, Pyeto Lake, Athabasca Glacier, nemluvě o krásných stezkách na výšlapy.

Prostě miluji hory a tenhle park se stal prvním národním parkem Kanady oprávněně. Je nádherný. Dalším krásným místem je Mt. Robson provinční park v Britské Kolumbii. Však mrkněte na můj web, kde sdílím své zážitky.

Lído, děkujeme ti za rozhovor a přejeme hodně zážitků z cest i na tvé cestě k nomádství.

Podobné články